Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Laatste mem

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 1 oktober 2024
84 sec


We moeten meer bomen planten in onze steden en dorpen. Geld is daarbij daarbij All Things Considered geen probleem, maar het komt tegelijkertijd in de loop van een proces niet altijd beschikbaar.


Pas geleden waren we bij een groot infraproject genodigd. Wij mochten als vakblad Boomzorg een mooi, groot verhaal schrijven over de prachtige bomen die hier waren aangeplant. De beheerder trots, de gemeente verguld, de boomkweker in kwestie met een grote glimmende krul in de neus.

Totdat het over de centen, de budgetten ging. Toen bleek dat er aan de bomen minder dan een rottige één procent van het totale budget was besteed. Die cijfers waren nog wel weer een beetje op te pimpen door groeiplaatsen en boomspiegels in de nacalculatie mee te nemen. Maar het verhaal bleef dat het grote geld naar de infra was gegaan.

Misschien geeft dat op zich niet. We hebben allemaal een trottoir nodig om op te wandelen, woningen om in te wonen en de meesten van ons ook een (snel)weg om op te rijden. Maar we hebben ook bomen nodig om mee te ademen, en het kan toch niet zo zijn dat bomen altijd aan de laatste mem komen te hangen.


Maar we hebben ook bomen nodig om mee te ademen, en het kan toch niet zo zijn dat bomen altijd aan de laatste mem komen te hangen

Feitelijk is dat in veel steden nog steeds het geval. In een interview in de Noord-Hollandse stad Hoorn hebben we dat in deze editie van Boomzorg aardig weten te analyseren. In de terechte drang om meer en meer woningen te bouwen, is aandacht voor groen duidelijk geen automatisme.

Aannemers hebben aan het einde van de dag als belangrijkste doelstelling om hun rendement te optimaliseren. Dat lijkt mij een waarheid als een koe

Aannemers hebben aan het einde van de dag als belangrijkste doelstelling om hun rendement te optimaliseren. Dat lijkt mij een waarheid als een koe. Dat betekent dat bouwers niet vrijwillig gaan investeren in groen. Net zo goed als u en ik niet altijd helemaal vrijwillig belasting betalen.

De oplossing in Hoorn is een werkend Bomenfonds. Met de nadruk op werkend en dus geld genererend. Op die manier kun je groei van de stad combineren met groei van het bomenbestand. Toen ik dit verhaal de eerste keer aanhoorde, leek het mij zo'n open deur, maar dat is het natuurlijk niet. Nergens in Nederland komt er automatisch geld beschikbaar voor groen en bomen. En ik ben bang dat dit in de toekomst door krimpende budgetten alleen maar erger gaat worden.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ETW-verdiepingsdag: Verplanten van bomen
woensdag 16 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER