Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bomenhub: nieuwe thuisbasis voor ongewenste bomen

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, donderdag 18 juli 2024
89 sec


Voorbereidingen in volle gang

Hoeksche Waard (HW) zoemt heeft grootse plannen voor een bomenhub die komende winter operationeel moet zijn. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Er is een gedetailleerd plan opgesteld, een perceel op een volkstuincomplex in Klaaswaal is beschikbaar, de eerste vrijwilligers hebben zich aangemeld en de gemeente Hoeksche Waard heeft de financiën met een bijdrage van 3.000 euro rond gekregen.

Boom verplanten
Boom verplanten

Een bomenhub is een verzamelplaats voor bomen en struiken die op hun huidige plek niet kunnen blijven. Vaak gaat het om spontaan opgekomen zaailingen in natuurgebieden, parken en tuinen, waar ze ongewenst zijn of te weinig ruimte hebben om te groeien. Deze bomen en struiken worden tijdelijk op de hub geplaatst, om later een nieuwe plek te krijgen bij mensen die wel ruimte hebben. Zo draagt HW zoemt bij aan meer groen in de Hoeksche Waard.

Landelijke ondersteuning

Het concept is al bewezen in Nederland en sluit aan bij de landelijke actie 'MeerBomenNu' van Urgenda. De ervaring en kennis die bij deze actie is opgedaan, worden ingezet voor de bomenhub in de Hoeksche Waard. HW zoemt heeft hun plan van aanpak hierop gebaseerd. Op een gehuurd perceel in Klaaswaal kunnen de bomen en struiken tijdelijk worden opgeslagen. Hoekschewaards Landschap levert gereedschappen en de rest wordt aangeschaft met de gemeentelijke bijdrage.


Bomen en struiken, vaak gaat het om spontaan opgekomen zaailingen die ongewenst zijn of te weinig ruimte hebben om te groeien, worden tijdelijk op de hub geplaatst, om later een nieuwe plek te krijgen

eerste bomen al verplant

Bomen verplanten gebeurt meestal in de winter en de hub moet in november van start gaan. Maar de afgelopen weken was er al een voorproefje. In Wassenaar moest een kwekerij ontmanteld worden en via 'MeerBomenNu' werd gevraagd of er plek was in Hoeksche Waard. Dit bleek het geval: ruim 500 bomen en struiken hebben nu een nieuwe toekomst op het eiland.


Vrijwilligers gezocht

De bomenhub heeft vrijwilligers nodig voor diverse taken: het uitspitten van bomen en struiken, coördinatie en instructie van andere vrijwilligers, transport, administratie, onderhoud van de hub en het uitdelen van plantmateriaal. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden via info@hwzoemt.nl.


Symposium en cursus

In september organiseert HW zoemt samen met Hoekschewaards Landschap en Water Natuurlijk een symposium over het belang van bomen. Hierbij komt ook de functie van de bomenhub aan de orde. In oktober volgt een cursus voor vrijwilligers die willen helpen bij de hub. Het uiteindelijke doel is meer bomen en struiken in de Hoeksche Waard te krijgen, wat goed is voor de biodiversiteit, het klimaat en de gezondheid van mensen.


Op een gehuurd perceel in Klaaswaal kunnen de bomen en struiken tijdelijk worden opgeslagen, Hoekschewaards Landschap levert gereedschappen en de rest wordt aangeschaft met de gemeentelijke bijdrage

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER