Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Met vlindernetjes en DNA-sequencers op zoek naar de zielenroerselen van de sluipwesp

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 30 mei 2024
54 sec


Het Nederlands-Vlaamse LIFE Eikenprocessierupsproject voert een onderzoek uit naar de optimale omstandigheden voor sluipvliegen en -wespen. Dat zijn namelijk betrouwbare partners in de strijd tegen de eikenprocessierups. Als je ze nodig hebt wil je die natuurlijk het allerbest in de watten leggen. Maar hoe doe je dat?

Foto: Wikimedia Commons, Jerzystrzelecki
Foto: Wikimedia Commons, Jerzystrzelecki

Het is niet dat de onderzoekers niet weten dat de sluipvliegen en -wespen behoefte hebben aan beschutting, vocht en voedsel in de vorm van nectar. Het gaat erom dat ze tot in de kleinste details willen weten hoe de insect-plantrelaties in elkaar zitten. Om op die manier de vijanden van de eikenprocessierups optimaal te kunnen inzetten als de plaag zich voordoet.

Welke plantensoorten

Voor het onderzoek worden eerst gegevens van eerdere jaren verder geanalyseerd, plantensoorten onderzocht, nesten verzameld en die in het laboratorium uitgekweekt.
Daarnaast wordt precies uitgezocht van welke plantensoorten de insecten de sporen dragen in de vorm van stuifmeelpollen. Daarvoor worden sluipvliegen gevangen en door middel van DNA-sequencing uitgevogeld welke plantensoorten ze precies hebben bezocht.


Ook is zijn er nog raadsels op te lossen over een parasitaire vlieg die er een mysterieuze tussengastheer op na lijkt te houden. Deze gebruikt een onbekende rups om haar eitjes in te leggen, op een moment dat er geen eikenprocessierupsen zijn. Maar welke? Hiervoor moeten de vrouwelijke vliegen onderworpen worden aan DNA sequencing.

Vlindernetje

Om die high tech methodes voor het onderzoek te kunnen gebruiken zijn wel voldoende vliegen nodig. En daarom kun je deze zomer onderzoekers van het project aantreffen die met een vlindernetje over het onderzoeksterrein rennen of die bezig zijn met het inspecteren van vliegenvalletjes.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER