Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Convenant zet zoveel mogelijk seinen op groen voor realisatie Bossenstrategie

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 24 mei 2024
103 sec


'Samenwerking noodzakelijk voor voldoende beschikbaarheid autochtoon bosplantsoen'

Op 22 mei werd de 'Samenwerkingsovereenkomst hoogwaardig zaad & bosplantsoen gebruik' bij NL Plants in Wernhout ondertekend door de deelnemende partijen Boheza, LTO Cultuurgroep bos- en haagplantsoen, Staatsbosbeheer en Treeport Zundert. In het convenant worden afspraken gemaakt over beschikbaarheid, oogst en afzet van autochtoon zaad- en stekmateriaal, afkomstig uit de Genenbank, zaadgaarden en selectieopstanden van locaties van de Rassenlijst Bomen.

Vertegenwoordigers van de vier ondertekenaars, vlnr.: Johan Vink (BoHeza), Harrie Hekhuis (Staatsbosbeheer), Henk Huijsman (LTO Cultuurgroep) en Marc Lodders (Treeport Zundert)
Vertegenwoordigers van de vier ondertekenaars, vlnr.: Johan Vink (BoHeza), Harrie Hekhuis (Staatsbosbeheer), Henk Huijsman (LTO Cultuurgroep) en Marc Lodders (Treeport Zundert)

De partijen hebben zoveel mogelijk seinen op groen gezet om met elkaar samen te werken in het beschikbaar en leverbaar maken van autochtoon zaad en stekgoed dat nodig is voor het realiseren van de Nederlandse Bossenstrategie 2020-2030. Ook willen de partijen effectief kunnen inspelen op de vraag naar hoogwaardig bosplantsoen vanuit het buitenland.

Samenwerking is noodzaak

Om de naar schatting 161 miljoen benodigde bomen en struiken aan te planten is veel plantmateriaal nodig. Het convenant is gesloten in het besef dat zonder goede samenwerking, kennisuitwisseling en eenduidige beeldvorming tussen marktpartijen en overheid er niet veel van die doelstelling zou terechtkomen. Na jarenlang overleg tussen boomkwekers, Staatsbosbeheer en zaadhandelaars onder leiding van het ministerie van LNV is op 22 mei de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.


Belangrijke onzekere factoren bij de uitvoering zijn financiering door verschillende overheden en de politieke wil om stappen te zetten in de Bossenstrategie. Ook is het een uitdaging om voldoende boomkwekers mee te krijgen en vooruit te denken, omdat afzet van bosplantsoen een planning van ongeveer vier jaar vergt. Ook vraagt het kweken van autochtoon plantgoed extra inspanning, terwijl er geen harde afnamegaranties tegenover staan.

'Het komt regelmatig voor dat groenaannemers hun planning nog niet doorgeven, in de hoop op de meest gunstige prijs in de markt'

Vier jaar vooruit

Marc Lodders van NL Plants, gastheer van de bijeenkomst en vertegenwoordiger van Treeport legt uit dat met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst aan een aantal belangrijke voorwaarden is voldaan, maar dat is nog geen garantie dat vanaf nu alles op rolletjes loopt: 'Er is een groot vertrouwen tussen de partijen onderling, de kwekers, zaadhandel en Staatsbosbeheer. Of dat in de praktijk ook een degelijke en werkbare planning voor bosplantsoen gaat opleveren, hangt mede af van derden. Terreinbeheerders plannen in het algemeen ver genoeg vooruit en willen graag hoogwaardig bosplantsoen toepassen. Maar het komt regelmatig voor dat groenaannemers hun planning nog niet doorgeven, in de hoop op de meest gunstige prijs in de markt. Terwijl zaadhandel en kwekers ongeveer vier jaar vooruit moeten plannen. Dat maakt plannen aan de productiekant bijna onmogelijk.'
Ondanks de onzekerheden rond planning gaan de partijen er vol voor. Lodders: 'Wij kiezen vol overtuiging voor de afspraken in dit convenant, omdat we geloven dat hoogwaardig, autochtoon bosplantsoen de beste bijdrage is aan herstel van landschap en biodiversiteit in Nederland.'


Grote stappen

Het convenant moet zorgen dat er tot 203 grote stappen gezet gaan worden met de aanplant van Bosplantsoen in Nederland. Al is het niet waarschijnlijk dat voor 2030 de ruim 160 miljoen bomen en struiken worden aangeplant, want daarvoor zou een opschaling met factor 8 nodig zijn. Toch zijn partijen enthousiast om de schouders onder de samenwerking te zetten.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER