Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hoe kunnen we monumentale bomen in Nederland beter beschermen?

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 7 mei 2024
66 sec


Onderzoek in opdracht van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Bomenstichting

Hoe kunnen monumentale bomen beter worden beschermd in Nederland? Die vraag moet beantwoord worden door een onderzoek in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Bomenstichting. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Terra Nostra. Dat meldt de Rijksdienst in een bericht.

Foto ter illustratie. Oude boom op landgoed de Reehorst in Driebergen. Bron: Wikipedia Commons, Pieter Delicaat 2014
Foto ter illustratie. Oude boom op landgoed de Reehorst in Driebergen. Bron: Wikipedia Commons, Pieter Delicaat 2014

Er ontstaat een steeds grotere bewustwording dat monumentale bomen belangrijk zijn voor de kwaliteit van de leefomgeving. Toch krijgen ze soms nog geen prioriteit bij projecten voor nieuwbouw, herinrichting of infrastructuur. En bovendien hebben ze het soms zwaar vanwege het veranderende klimaat. Er is dus nog verbetering mogelijk in het beschermen van deze bomen.
De Bomenstichting beschikt over een register van 15.000 monumentale bomen van tachtig jaar en ouder in Nederland. Vaak zijn dat bomen met een hoge leeftijd en van een bijzondere schoonheid of zeldzaamheid, of ze zijn beeldbepalend in de omgeving.


Selectie van vijftien bomen

Welke kansen, bedreigingen en knelpunten zijn er bij het behoud van monumentale bomen in Nederland? Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat zulke bomen nog generaties meegaan? Om dat te onderzoeken zijn vijftien monumentale bomen geselecteerd verspreid over Nederland. Onder meer de 'Heilige eik' in Den Hout, een linde in Garyp en een monumentale plataan aan de Potgieterssingel in Zwolle.


Het gaat om de verhalen over de geschiedenis en de identiteit van een bepaalde plek die een boom betekenisvol maken

Erfgoedwaarden

Omdat het per eigenaar en per gemeente verschilt hoe wordt omgegaan met monumentale bomen, hopen de initiatiefnemers dat het onderzoek een breder bewustzijn oplevert van de historische, ecologische en beleidsmatige waarde en betekenis van deze bomen. En meer duidelijkheid over wat er gedaan kan worden om oude bomen beter te beschermen. De Rijksdienst kijkt in de eerste plaats naar de erfgoedwaarden van de oude bomen. Het gaat dan om de verhalen over de geschiedenis en de identiteit van een bepaalde plek die een boom betekenisvol maken, en die ook voor toekomstige generaties belangrijk is.


De uitkomsten van het onderzoek worden eind 2024 verwacht.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER