Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Omstreden natuurherstelwet aangenomen: leidt dit tot groenere steden?

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 1 maart 2024
95 sec


Het Europees Parlement heeft recent de, toch wel, omstreden natuurherstelwet aangenomen, een stap die als cruciaal wordt beschouwd voor de toekomst van natuurbehoud in de Europese Unie. De wet richt zich ook op de vergroening van steden, met als doel om deze meer bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.


Deze wet, oorspronkelijk voorgesteld door voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans, is bedoeld om de staat van beschermde natuurgebieden, waarvan 80% momenteel als onvoldoende wordt beschouwd, aanzienlijk te verbeteren. Het ambitieuze doel is dat in 2030, 2040 en 2050 respectievelijk 30%, 60% en 90% van de natuurgebieden in goede staat verkeren. Met de goedkeuring van de wet komt er een einde aan een van de meest uitdagende en controversiële wetgevingsprocessen in de EU tot nu toe.

Omstreden

De weg naar goedkeuring was echter allesbehalve eenvoudig. Het voorstel stuitte op aanzienlijke weerstand, wat leidde tot een mildere natuurherstelwet. In plaats van een verbod op de verslechtering van natuur, is er nu een inspanningsverplichting om deze niet verder te laten afnemen.


Biodiversiteit

Naast deze inspanningsverplichting bevat de wet ook doelstellingen voor biodiversiteit op landbouwgrond en plannen voor het planten van drie miljard bomen tegen 2030 en het herstellen van 25.000 kilometer aan vrij doorstromende rivieren. Deze maatregelen zijn bedoeld om de biodiversiteit te versterken en een duurzamere toekomst voor de landbouw te bevorderen, waarbij aandacht is voor zowel economische als ecologische belangen.


Landbouw maakt zich zorgen

Landbouworganisaties zoals LTO uiten hun zorgen over de "vergaande juridificering" en de mogelijke negatieve impact op het platteland. De definitieve gevolgen van de natuurherstelwet, met name voor Nederland, zullen pas duidelijk worden naarmate de uitvoering vordert en de verplichtingen die hieruit voortvloeien, in de praktijk worden gebracht.


Stedelijk groen, zoals bomen, zorgt niet alleen voor biodiversiteit en schaduw maar heeft ook een verkoelende werking

Bestuivers

De wet benadrukt ook het belang van bestuivers, zoals bijen en vlinders, wiens populaties de afgelopen decennia sterk zijn afgenomen. Hun rol in zowel de instandhouding van de biodiversiteit als in de landbouwproductie is cruciaal, met een geschatte waarde van 5 miljard euro voor de jaarlijkse EU-landbouwproductie.


Ruimte voor de rivier

Een ander belangrijk aspect van de Natuurherstelwet is het herstel van de natuurlijke loop van rivieren. Door het verwijderen van door de mens aangebrachte obstakels en het bevorderen van de vrij stromende rivieren, streeft de wet naar een toename van de biodiversiteit in en rondom waterwegen.


Groene stad

Bovendien richt de wet zich op de vergroening van steden, met als doel om deze meer bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Stedelijk groen, zoals bomen, zorgt niet alleen voor biodiversiteit en schaduw maar heeft ook een verkoelende werking. De wet vereist dat steden een netto nulverlies van bomen handhaven, wat betekent dat voor elke omgehakte boom een nieuwe moet worden geplant.


De wet vereist dat steden een netto nulverlies van bomen handhaven, wat betekent dat voor elke omgehakte boom een nieuwe moet worden geplant

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER