Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tree-o-Logic onderzoekt kwaliteit bomen in Armeens jubileumpark

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 26 februari 2024
75 sec


'Een klein berichtje met een onderzoeksvraag groeide uit tot een uitdagend project in Armenië', vertelt Bernard Flier van Tree-o-Logic. Samen met collega Henk van Eldik verdiepte hij zich in vragen rond de kwaliteit van de bomen in een Armeens park, van de boomtoppen tot de bodem.

Park Jerevan
Park Jerevan

Tree-o-Logic kreeg opdracht om de bomen en groeiplaatsen in het in 2019 aangelegde Jerevan 2800th Anniversary Park te onderzoeken. De onderzoeksvragen hadden betrekking op de staat en kwaliteit van de bomen en de bodem, op bemesting, vervuiling, irrigatie en specifieke groeiafwijkingen bij Salix babylonica in het Vardanyan's park, zoals het jubileumpark ook wordt genoemd.

Geschenk bij stadsjubileum

Het Jerevan 2800th Anniversary Park werd geopend in mei 2019. Het is een geschenk van de zakenlieden Karen en Mikayel Vardanyan ter gelegenheid van de 2800e verjaardag van de stad Jerevan. De belangrijkste voorwaarden die de schenkers via hun stichting Vardanyan Family Charity Foundation aan de gemeente Jerevan stelden, is dat het park eigendom blijft van de gemeenschap, dat zakelijke activiteiten er niet zijn toegestaan en dat het park gratis toegankelijk blijft.


Volledig vernieuwd

Het parkgebied was voorheen een verwaarloosd onderdeel van het Engelse Park. Door gebrek aan onderhoud waren de bomen in slechte conditie en banken en fonteinen waren zo beschadigd dat die niet meer functioneerden. Het park werd in 2018 en 2019 ter gelegenheid van het jubileum volledig vernieuwd, inclusief een nieuw aangebrachte bodem. Het groene deel van het park beslaat 7500 vierkante meter. Het herbergt bijna vierhonderd bomen van zeventig soorten. Het groen wordt geïrrigeerd door een geautomatiseerd druppelsysteem. Het park is niet alleen op kosten van de Vardanyan Foundation aangelegd, de stichting blijft ook verantwoordelijk voor het onderhoud.



Gedetailleerd advies

In verband met dat onderhoud kwam de stichting in contact met het Nederlandse Tree-o-Logic. Bernard Flier en Henk van Eldik werkten begin oktober 2023 aan het onderzoek, onder begeleiding van Liana Pitinyan van de Vardanyan Foundation. Tree-o-Logic bracht de staat van de bomen gedetailleerd in kaart en daarnaast werden er bodemmonsters genomen. De gegevens werden verzameld in de online applicatie Treeasset (GeoVisia Progresity). De bodemmonsters werden door Soilbest geanalyseerd in het laboratorium. Dit resulteerde in een uitvoerig adviesrapport met concrete maatregelen ter verbetering van de groen-blauwe parel in het hart van de Armeense stad Jerevan.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER