Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Geen schadevergoeding voor gewond en gedood paard na eikenprocessierupsbestrijding in Bergeijk

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 2 februari 2024
87 sec


De rechtbank Oost-Brabant heeft geoordeeld dat de gemeente Bergeijk en Nationale Bomenbank dat belast was met de eikenprocessierupsbestrijding niet aansprakelijk zijn voor de tragische gebeurtenissen met twee paarden in het buitengebied. Op 30 januari 2024 heeft de rechtbank besloten dat de eigenaren van de getroffen paarden geen recht hebben op schadevergoeding.

Bestrijding eikenprocessierups met Xentari in gemeente Nijmegen. Archieffoto: Boomzorg.
Bestrijding eikenprocessierups met Xentari in gemeente Nijmegen. Archieffoto: Boomzorg.

In de nacht van 12 op 13 mei 2022 bevonden zich paarden in een weiland bij een echtpaar thuis, gelegen in het buitengebied van Bergeijk. Op datzelfde moment voerde een Nationale Bomenbank bestrijdingswerkzaamheden uit tegen de eikenprocessierups in de nabijheid van het weiland. Volgens de eigenaren werden de paarden verontrust door deze activiteiten, braken ze door de afrastering en liepen daarbij ernstig letsel op.

Stelden gemeente en ui

De eigenaren, die een schadevergoeding van meer dan 25.000 euro eisten, stelden de gemeente en het uitvoerende bedrijf aansprakelijk voor het incident. Ze betoogden dat de gemeente onrechtmatig handelde door de bestrijdingswerkzaamheden 's nachts uit te voeren zonder hen daarvan persoonlijk op de hoogte te brengen. Daarnaast verweten ze het bedrijf nalatigheid, omdat de chauffeur van de tractor niet zou hebben gecontroleerd op aanwezige paarden in het weiland.


Hoewel de rechtbank niet kon vaststellen wat er exact met de paarden is gebeurd en wat de dood van de drachtige merrie heeft veroorzaakt, oordeelde zij dat zowel de gemeente als het bedrijf niet onrechtmatig hebben gehandeld en dus geen schadevergoeding verschuldigd zijn.

Normale geluiden

De rechtbank benadrukte dat de geluiden van een tractor met blazer en het licht in de boomkruinen, veroorzaakt door de bestrijdingswerkzaamheden, normaal zijn voor paarden in het buitengebied. Ze concludeerde dat de gemeente redelijkerwijs niet kon voorzien dat deze geluiden paniek zouden veroorzaken bij de paarden.


Volgens de rechtbank voldeed de gemeente aan haar plicht door een algemene aankondiging te plaatsen op de gemeentewebsite, op Facebook en in het gemeentelijk weekblad

Volgens de rechtbank voldeed de gemeente aan haar plicht door een algemene aankondiging te plaatsen op de gemeentewebsite, op Facebook en in het gemeentelijk weekblad. De rechtbank oordeelde dat de bewoners in het buitengebied geacht werden op de hoogte te zijn van deze aankondiging en actie hadden kunnen ondernemen, zoals het 's nachts op stal zetten van hun paarden, indien ze dit hadden gelezen.

Geen verwijt voor bedrijf bestrijdingswerkzaamheden

Nationale Bomenbank werd eveneens niets verweten. De rechtbank stelde dat het de verantwoordelijkheid van de gemeente was om de omwonenden te informeren, en het bedrijf mocht ervan uitgaan dat dit was gebeurd. De chauffeur van de tractor werd geacht te kijken of er dieren in de directe nabijheid van de bomen stonden, wat volgens zijn verklaring niet het geval was.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER