Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Urban-retum of de boombeheerder als jager-verzamelaar

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 5 januari 2024
86 sec


Als je dit blad leest moet je een beetje gek van bomen zijn. Dat geldt overigens ook voor de mensen die in dit blad schrijven, maar dat terzijde. En een ding valt me altijd op: bomenmensen zijn in een bepaald opzicht een beetje hebberig van aard. Op een leuke manier hebberig weliswaar, maar toch hebberig. Als je een verhaal leest over sortiment ga je al gauw denken. Oh, die boom moet ik ook hebben en die en die. Een aantal jaar geleden hadden wij een rubriek inspiratieboom en ik had toen verzonnen dat ik van iedere inspiratieboom ook een exemplaar in mijn eigen tuin wilde. Tot het moment dat ik erachter kwam dat die bomen heel veel harder groeiden dan mijn tuin. Dus op een gegeven moment heb ik dat idee - met pijn in mijn hart overigens - maar verlaten. Daarom zou ik in een volgend leven wel boombeheerder willen worden. Als je iets moois ziet of leest is er altijd wel een plekje te vinden in jouw stad of dorp om die boom te planten.


De stad heeft nieuwe bomen en nieuwe impulsen nodig. Wat is erop tegen als het verfraaien van onze steden met bomen die niet alleen voor schaduw en zuurstof zorgen, maar ook voor nieuwe verhalen in de stad?

Een beetje de boombeheerder als jager-verzamelaar. Terecht als u als lezer nu denkt: 'Ja maar, dat is toch niet de bedoeling: Een boombeheerder moet toch de bomen planten die de stad nodig heeft?' Ja dat klopt, maar waarom zou je het nuttige niet met het aangename combineren. De stad heeft nieuwe bomen en nieuwe impulsen nodig. Wat is erop tegen als het verfraaien van onze steden met bomen die niet alleen voor schaduw en zuurstof zorgen, maar ook voor nieuwe verhalen in de stad? Een stad heeft niet alleen nieuwe bomen nodig als brengers van schaduw, maar nieuwe impulsen, nieuwe verhalen en nieuwe vormen van schoonheid. Waarom niet de stad verrijken met bomen die niet alleen zuurstof produceren, maar ook inspiratie ademen? We denken dat wij bomen alleen nodig hebben voor zuurstof, schaduw en klimaatmitigatie. Dat is allemaal waar, maar we hebben bomen ook nodig omdat de stad daardoor mooier, menselijker en inspirerender wordt, omdat mensen er gelukkiger van worden.

Dat is allemaal waar, maar we hebben bomen ook nodig omdat de stad daardoor mooier, menselijker en inspirerender wordt, omdat mensen er gelukkiger van worden

Laten we die boombeheerder als jager-verzamelaar zijn gang laten gaan, op zoek naar die ene speciale boom die nog ontbreekt in zijn stedelijke arboretum, wat we dan misschien urban-retum moeten gaan noemen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER