Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Het Groene Doolhof: Wie weet de weg?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 30 november 2023
85 sec


In de wirwar van groennormen en groennormen in ontwikkeling lijkt het alsof boom- en groenbeheerders door de bomen het bos niet meer zien. Een doolhof van rekentools en richtlijnen domineert de discussies, terwijl er nooit antwoord lijkt te komen op de cruciale vraag of deze normen bijdragen aan meer groen. En ik heb als journalist geleerd dat achter vragen, die nooit gesteld worden, vaak een pijnlijke waarheid schuilgaat.


Ik wil niet de cynische buitenstaander uithangen, maar wat heeft de Nederlandse burger aan een doelstelling, die eigenlijk niet haalbaar lijkt

De afgelopen jaren zijn verschillende normen en rekentools ontwikkeld, waaronder het Amerikaanse I-Tree en TEEB. Deze tools meten niet alleen de economische waarde van groen, maar ook de maatschappelijke waarden, zoals woonplezier en gezondheid. Maar zijn deze rekentools echt nodig? Ik heb op deze pagina een aantal keren de loftrompet gestoken over met name I-Tree, maar uiteindelijk is met deze methode in de hand veel maatschappelijk geld verbrand en is deze niet echt doorgebroken. De markt en de sector hebben klaarblijkelijk gesproken. Ik ben zo bang dat dit ook met die veelheid aan groennormen gaat gebeuren! Veel van deze normen zijn extreem ambitieus en misschien wel feitelijk onhaalbaar. In deze uitgave van Boomzorg preekt Boominee Verhagen dat slechts 7% van het Nederlandse vastgoed voldoet aan de bekende 3-30-300-norm. Ik wil niet de cynische buitenstaander uithangen, maar wat heeft de Nederlandse burger aan een doelstelling die eigenlijk niet haalbaar lijkt. Gaat het dan echt om het stellen van een haalbare norm, die breed gedragen wordt en waarmee steden kunnen benchmarken of gaat het om het eigenaarschap van die nieuwe norm? Nogmaals ik wil niet cynisch zijn, maar achter al die nieuwe normen liggen ook interessante verdienmodellen.

Gaat het dan echt om het stellen van een haalbare norm, die breed gedragen wordt en waarmee steden kunnen benchmarken of gaat het om het eigenaarschap van die nieuwe norm?

Geloof ik dan niet in normen? Natuurlijk wel. Technische normen zijn broodnodig en zijn bijvoorbeeld te vinden in het Handboek Bomen, de richtlijnen van het CROW en diverse NEN-normen. Mijn kritiek geldt de bredere normen die eigenlijk de groene ambitie van een gemeente of stad aangeven.
Normen zijn hartstikke noodzakelijk, zowel vanuit technisch oogpunt als in overleg met andere sectoren, zoals infrastructuur. Melanie Brunings van het Norminstituut Bomen benadrukt het belang van normen om gezien te worden als een volwaardige gesprekspartner in overlegsituaties.
Het groene doolhof mag dan verwarrend zijn, maar één ding is duidelijk: het streven naar meer groen in steden vraagt om helderheid en samenwerking tussen groenbeheerders, ontwikkelaars, politici en burgers.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
André Kaper
maandag 4 december 2023
Ik ben blij dat je dit aankaart. Ik zou zeggen dat als een gemeente een strategisch ontwikkeld voor de openbare ruimte met doelstellingen zoals de 3/30/300, dat een gemeente ook moet weten waar ze voor kiest. En in welke gebieden, zoals stads- en dorpskernen, deze norm voorlopig niet haalbaar is. Maar wat nu niet haalbaar is, kan wel degelijk haalbaar worden bij stads- en dorpsvernieuwing. Dat pleit er volgens mij voor gemeenten toch te adviseren om normen als deze op te nemen, al is het maar als stip aan de horizon. Het gaat immers om het welzijn van mensen. Het belang van monitoring zie ik dan als groot (ook op strategisch niveau).

Vraag: ik zie dat in veel nieuwbouwwijken vanwege de woningnood voor mensen met een wat smallere beurs te weinig groen wordt aangelegd (m.a.w. dat haalt de 3/30/300 norm zeker niet). Wat is beter: mensen in een groenere omgeving laten wonen wat beter is voor hun welzijn, maar waardoor minder mensen een huis vinden? Of meer huizen bouwen zodat de woningnood wat afneemt maar waardoor mensen in een relatief versteende omgeving terecht komen. Ik vind dat een dilemma. Hoe zie jij dat?

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER