Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

GRIB kap en aanplant

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Josien Hissink, maandag 17 juli 2023
123 sec


Alle wenselijke functies ingebouwd, samen met eerste gebruikers

Bomendata vormen de basis voor goed boombeheer. Om in te spelen op de behoefte aan inzicht ten aanzien van inboet, vervanging en vergroening, ontwikkelde Bomenwacht Nederland de app GRIB kap & aanplant. Deze app bevat een kaart met alle vervangingslocaties en een dashboard met de bomenbalans. Samen met de eerste gebruikers worden nu alle wenselijke functies ingebouwd. In dit artikel lichten we er een aantal toe.


Eén overzicht

Jaarrond krijgen boombeheerders te maken met uitval van bomen: van jonge aanplant die het niet redt tot bomen die bezwijken aan een ziekte of aantasting, bomen die door stormschade sneuvelen en vergunningsplichtige bomen die geveld worden. Al deze situaties worden bijgehouden, maar er ontstaan wel meerdere lijsten. Omdat herplant niet altijd op dezelfde locatie of op korte termijn uitgevoerd kan worden, raakt het overzicht zoek. Ook ontbreekt vaak een duidelijke bomenbalans: hoe het staat met het aantal bomen en het kroonvolume. Met GRIB kap & aanplant is dit verleden tijd.


Het boomkroonvolume is één van de factoren die de ecosysteemdienstwaarde van een boom bepalen

Bomenbalans

Bij een te kappen boom kan worden aangegeven of herplant op dezelfde plek mogelijk is. Indien dat niet kan, werkt dat direct door in de bomenbalans, die negatief wordt. Wordt ergens anders een nieuw boompunt toegevoegd, dan wordt de bomenbalans weer neutraal.


Bomenbalans in aantal

Boomkroonvolume

Bomen leveren verschillende (regulerende) ecosysteemdiensten. Ze zorgen voor verkoeling, filteren fijnstof uit de lucht, slaan CO2 op en zorgen voor geleidelijke infiltratie van regenwater dat in de kroon wordt opgevangen. Het boomkroonvolume is één van de factoren die de ecosysteemdienstwaarde van een boom bepalen, naast boomsoort en stamdiameter. Voor veel gemeenten is toename van het boomkroonvolume een belangrijk speerpunt. Voor een optimale kroonontwikkeling moet een boom goed kunnen groeien, lang kunnen doorgroeien en voldoende ruimte hebben. De groeiplaatsinrichting is hierbij bepalend.


GRIB kap & aanplant maakt gebruik van de Boommonitor van het Norminstituut Bomen. Per gewenste boomgrootteklasse bevat de app een boomsoortenlijst. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een nieuwe boomsoort kiezen. Van iedere boomsoort is bekend hoe groot deze kan worden bij verschillende groeiplaatsinrichtingen. Ook kan worden ingevuld hoe lang een boom moet kunnen doorgroeien: de beoogde omlooptijd. Hoe langer de omlooptijd, des te meer kuub doorwortelbare ruimte is er nodig. Van te kappen bomen kan ook de kroondiameterklasse en boomhoogteklasse worden ingevuld. Met deze informatie houdt de app een bomenbalans bij, met het huidige en het potentiële boomkroonvolume.

Hoe werkt GRIB kap & aanplant?

De app bevat een plattegrond van het werkgebied met alle bomen uit het beheersysteem of vanuit een project. Via een shapefile of Excel-lijst kunnen de eigen data worden ingeladen in GRIB kap & aanplant.


De app houdt rekening met alle aspecten van kap en aanplant

Toevoegen vervangingsopgave
Op de kaart kan een bestaand boompunt worden aangeklikt of een nieuw boompunt worden toegevoegd. Er kan ook een nieuw boompunt worden ingeprikt. De specificaties voor het vellen en het aanplanten kunnen vervolgens worden ingevuld.


Calculatie
De app houdt rekening met alle aspecten van kap en aanplant. Alle gegevens die bekend zijn, kunnen worden ingevuld om een berekening te maken voor frezen of rooien, inkoop, groeiplaatsverbetering en het aanbrengen van tijdelijke of permanente voorzieningen. De app is zo gemaakt dat er een complete bestellijst en deelopdracht mee gemaakt kunnen worden.


GRIB Kap & Aanplant zorgt voor overzicht. Als de specificaties zijn opgegeven, worden er automatische berekeningen gemaakt: de bomenbalans in aantallen én in boomkroonvolume en de kosten van het uit te voeren werk. Als een boom niet direct wordt herplant, onthoudt dit systeem altijd welke opgave er nog ligt.

GRIB kap & aanplant borgt alle informatie rondom bijkomende werkzaamheden in één app. Meer weten of een demo zien? Neem dan contact met ons op via info@grib.app of (085) 822 80 10.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER