Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Schaamlatjes

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Susanne Driessen, vrijdag 2 juni 2023
80 sec


Column van Susanne Driessen, Bomenwacht

Boom, schaam je. Je bent niets waard. Je bent het niet waard om daar te staan, te groeien, te ontwikkelen. Jouw waarde valt in het niet vergeleken met de huizen die we moeten bouwen, de zonnepanelen die we willen leggen, de wegen die we willen verbreden.

Bouwlocatie met schaamlatjes
Bouwlocatie met schaamlatjes

Eigenlijk ben je een enorme sta-in-de-weg, maar we mogen je nog niet zomaar kappen. Dus werken we maar om je heen, en pakken je voor het idee in met wat latjes. Dat deze in feite helemaal niets voor je doen, omdat tegelijkertijd de zware machines over je groeiplaats met wortelpakket denderen, de kabels door je wortelpakket heen geschoten of nog liever gegraven worden, en de bouwcontainer ongeveer in je boomkroon geparkeerd wordt, maakt niet uit. Zolang we maar kunnen zeggen dat we afdoende boombescherming hebben toegepast, want we hebben je tenslotte ingepakt.

Susanne Driessen
Schaamlatjes, dat is hoe ik die stambescherming thuis noem, als ik het heb over de boombescherming. Ik vertel dat heel veel bomen uiteindelijk de grote werkzaamheden in openbare ruimte in tweede instantie niet overleven, omdat in eerste instantie niets meer aan bescherming is gedaan dan die stomme latjes. Mijn dochter noemt ze inmiddels ook schaamlatjes, en is er niet over te spreken dat ze deze nu overal tevoorschijn ziet komen. Daar gaan straks weer mooie grote bomen ten onder aan onze drang tot ontwikkelen!

Laten we de boom ontdoen van zijn schaamlatten, en de waardering en bescherming geven die hij verdient. Laten we, voor we beginnen met ons werk, eerst kijken welke bomen er staan en mogen blijven, en wat we voor deze bomen kunnen betekenen. Leg dit vast in een werkplan. Zorg ook dat in het project mogelijkheden voor verbetering van groeiplaatsen en de algehele kwaliteit van de bomen wordt meegenomen. Laten we verder zorgen dat bronbemaling de ondergrondse watervoorziening van de boom niet leeg slurpt. En laten we vooral zorgen dat de kwetsbare zone rond de boom (1,5 meter om de kroonprojectie heen) beschermd wordt tegen werken en rijden, met een degelijke afzetting. En als we dan echt wat moeten doen dichtbij die boom, laten we dan zorgen voor goed toezicht met kennis van bomen.

Laten we zorgen dat bomen zich niet meer hoeven te schamen voor hun bestaan in de marge van onze leefomgeving, maar een gelijkwaardig onderdeel kunnen zijn in de ruimtelijke inrichting. We waarderen onze bomen, en dat mogen ze weten ook!

Susanne Driessen is projectleider en adviseur bij Bomenwacht Nederland.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
rien soppe
Monday 5 June 2023
Goed verwoord, er is veel verbeterd de afgelopen jaren. Vaak komt na 5 of 10 jaar de zaag er nog aan te pas.
Het blijft helaas een strijd.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER