Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Volle bak bij landelijke gebruikersdag Norminstituut Bomen op 25 mei in Apeldoorn!

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 26 mei 2023
95 sec


Gisteren, 25 mei vond in de Apenheul in Apeldoorn de landelijke gebruikersdag van het Norminstituut Bomen plaats. Ongeveer 300 gebruikers kwamen bijeen om kennis en ervaringen te delen. De belangrijkste thema's van de dag waren het benadrukken van het belang van boomkroonvolume en de aankondiging van een mogelijke introductie van een Landelijke Bomennorm.

Volle bak bij landelijke gebruikersdag Norminstituut Bomen op 25 mei in Apeldoorn!
Volle bak bij landelijke gebruikersdag Norminstituut Bomen op 25 mei in Apeldoorn!

Marc Meijer
Marc Meijer

10 jaar

Het gaat goed met het Handboek Bomen. Directeur Marc Meijer van het Norminstituut Bomen wist te melden tijdens zijn introductiepraatje dat inmiddels 85% van de Nederlandse gemeenten zich heeft aangesloten bij het initiatief. Dit is een opmerkelijke prestatie gezien het feit dat het Handboek Bomen slechts 10 jaar oud is.
Vorig jaar stond de introductie van de website "Bomen zijn Belangrijk" centraal. Dit jaar lag de focus voornamelijk op het belang van boomkroonvolume. Henri Rogaar, directeur productontwikkeling en techniek bij het Norminstituut, presenteerde dit onderwerp aan de aanwezigen. Hij benadrukte dat het totale volume van alle boomkronen van belang is, niet alleen het aantal bomen in een stad of wijk.


Henri Rogaar
Henri Rogaar

Boomkroonvolume

Het schatten van boomkroonvolume blijkt geen eenvoudige taak te zijn. Dit werd duidelijk uit een opdracht die de deelnemers tijdens de middagpauze moesten uitvoeren. Ze moesten het kroonvolume schatten van negen aangewezen bomen in het park. Uw redacteur had veel moeite om een juiste schatting te maken, maar gelukkig waren er deelnemers die daar beter in slaagden. Peter Spijker van TreeVision bleek het meest bekwaam te zijn in het schatten van boomkroonvolumes en ging met de hoofdprijs naar huis.


Rogier Mulder, Gemeente  Tilburg
Rogier Mulder, Gemeente Tilburg

Tillburg

Een interessante presentatie werd gegeven door Rogier Mulder van de gemeente Tilburg. Mulder noemde zichzelf een beetje een 'nerd' als het gaat om het beheer van bomen en benadrukte het belang van data bij boombeheer. Tilburg heeft onlangs gekozen voor een nieuw beheersysteem genaamd Geovisia, waarin het Handboek Bomen zoveel mogelijk geïntegreerd wordt. Papieren documenten zoals BEA's worden nu niet meer opgeslagen, maar zijn op boomniveau te vinden binnen Geovisia. Mulder stelde dat alles data-gestuurd wordt.


Inmiddels heeft 85% van de Nederlandse gemeenten zich aangesloten bij het Handboek Bomen

Melanie Brunings Norminstituut
Melanie Brunings Norminstituut

Landelijke Bomennorm

Een van de hoogtepunten van de gebruikersdag was de aankondiging van het ontwikkelen van een Landelijke Bomennorm. Dit instrument stelt gemeenten in staat om hun groenvoorzieningen te benchmarken. Daarnaast is de normvooral belangrijk om een minimale norm te stellen en om te gaan van een nulmeting naar verbetering.

Hoewel een nieuwe Bomennorm misschien eenvoudig lijkt, zijn er nog vele uitdagingen te overwinnen om deze te realiseren. Melanie Brunings, consulent bij het Norminstituut, legde samen met Cecil Konijnendijk in een duo-presentatie uit welke obstakels moeten worden overwonnen om tot een Landelijke Bomennorm te komen. Vetrekpunt daarbij is de beroemde stelregel van Konijnendijk 3-30-300. Deze houdt in dat iedereen vanuit zijn eigen huis drie bomen moet kunnen zien, 30 procent kroonbedekking moet hebben en niet meer dan 300 meter van een substantieel park af mag wonen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER