Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Joppers en kanjers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 11 januari 2023
101 sec


We gaan hem missen, Jan Mauritz, maar eigenlijk moet ik natuurlijk Jan P. Mauritz zeggen. Ik kan me herinneren dat ik in 2008 voor een nieuw op te richten vakblad op zoek was naar een dendroloog met een brede kennis van het vak, die het ook nog eens leuk vond om artikelen te schrijven over sortiment. Ik weer niet meer hoe, maar al heel snel kwam ik bij Jan P. Mauritz uit. Dat klikte en uiteindelijk zou Jan vijftien volle jaargangen vol schrijven met boeiende en leuke artikelen over bijzondere, maar ook over de gewonere bomen.


De schrijfstijl van Jan werd al gauw onnavolgbaar en ik weet zeker dat termen als 'Jopper', 'Kanjer' en 'Opperhoofd Hein' in de Dikke Van Dale staan. Als Jan P iets wilde, bijvoorbeeld meer ruimte in het blad om zijn kennis te etaleren, dan werd dat plagerig verpakt in het artikel. Heel af en toe moesten wij Jan wat afremmen. Bijvoorbeeld in zijn hartgrondige hekel aan mensen die Nederlandse namen aan bomen gaven of de foute Latijnse namen aan weer andere bomen. Meestal snapte ik dan eigenlijk niet waar het over ging, maar dat mocht de pret voor Jan niet drukken. Jan is uitgesproken en dat was, naast zijn brede kennis van sortiment, de belangrijkste reden voor het succes van zijn 'bomenfeuilleton'. Helaas komt aan alles een einde en de redactie van dit vakblad heeft besloten om de wind over een andere boeg te laten waaien. Heel leuk en superinteressant dat er zoveel cultivars zijn van een bepaalde soort in de markt, die allemaal net iets van elkaar verschillen, maar hoe groot is de kans dat die überhaupt bij uw kweker kant-en-klaar op het veld staan en dat u deze bomen ook gaat aanplanten bij u in de openbare ruimte. Juist, niet heel groot.

De schrijfstijl van Jan werd al gauw onnavolgbaar en ik weet zeker dat termen als 'Jopper', 'Kanjer' en 'Opperhoofd Hein' in de Dikke Van Dale staan.

We hebben daarom Jaap Smit, die door zijn rol bij de laatste Floriade toch een beetje is uitgegroeid tot de Dendroloog des Vaderlands uitgenodigd om samen met onze redactie een nieuwe artikelenreeks te ontwikkelen. Dat is 'BetereBomen' met als uitleg: 'Er bestaan geen slechte bomen, wel BetereBomen'. Ik verwacht niet dat de artikelenreeks van Jaap net zo lang mee zal gaan als die van Jan. Het komende jaar hebben wij in elk geval al ingepland. Ambitie is steeds om van de min of meer gewone soorten een soort update te geven met praktische tips wanneer je een bepaalde soort of cultivar wel of juist niet kunt aanplanten. Uiteindelijk is het allemaal niet zo heel moeilijk. Boombeheerders zitten gezamenlijk op een enorme berg kennis als het gaat om de toepasbaarheid van straatbomen en types als Jaap Smit hebben het overzicht over al die kennis en kunnen beheerders helpen bij de juiste keuze.

We hebben daarom Jaap Smit, die door zijn rol bij de laatste Floriade toch een beetje is uitgegroeid tot de Dendroloog des Vaderlands uitgenodigd om samen met onze redactie een nieuwe artikelenreeks te ontwikkelen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Ed Vinck
Thursday 12 January 2023
Beste redactie
Heel, heel erg jammer dat Jan stopt met zijn feuilleton. Het was meestal zeer interessant, je stak er wat van op en leerde dus nog wat bij. Er is al zoveel armoede en gebrek aan sortimentskennis in ons groene vak. Ook werd je uitgedaagd eens wat anders te proberen. Daarom ben ik het hardgrondig oneens met de volgende zin van de redactie.
"Heel leuk en superinteressant dat er zoveel cultivars zijn van een bepaalde soort in de markt, die allemaal net iets van elkaar verschillen, maar hoe groot is de kans dat die überhaupt bij uw kweker kant-en-klaar op het veld staan en dat u deze bomen ook gaat aanplanten bij u in de openbare ruimte. Juist, niet heel groot".
Ik ben heel benieuwd naar de praktische boomartikelen van Jaap Smit en wens hem veel succes toe. M.vr.gr. Ed Vinck
Martin Tijdgat
Thursday 12 January 2023
Altijd informatie van Jan P. Mauritz met belangstelling gelezen. En er ook veel van opgestoken. Blij dat Jaap Smit deze stok op zijn manier gaat overnemen. We werken al jaren onregelmatig met elkaar. Ook al een iepenbusreis door Wijdemeren georganiseerd jaren terug.
Als boombeheerder en houder van de Nederlandse Planten Collectie Ulmus met een 120 verschillende iepen werk ik graag aan het verbreiden van gerichte boomkennis, want daar is zeker behoefte aan.
Jan P. Mauritz
Friday 13 January 2023
Niet de redactie, maar ik heb zelf, met plausibele reden de stekker uit 'mijn' bomenfeuilleton getrokken. De reactie ''Die zag ik vanmiddag niet aankomen. Ik vind het jammer. Zo had ik het niet gewild" bevestigt dat ook. Het is niet anders !!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER