Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Behoud stadsbos Haarlemmerhout en Frederikspark

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 27 oktober 2022
78 sec


Een project van NLadviseurs in opdracht van de gemeente Haarlem

De Haarlemmerhout en het Frederikspark vormen samen een bijzonder stadsbos en park midden in het stedelijk gebied van Haarlem. Een goed plan is nodig om de cultuurhistorische en ecologische waarden ook voor latere generaties te behouden.

Toekomstboom, Haarlemmerhout
Toekomstboom, Haarlemmerhout

Het park werd ontworpen door de beroemde architect Zocher. Met een geschiedenis die terugvoert tot zeker 1584 is dit groengebied in de stad niet alleen een plek om te recreëren, maar ook een monumentaal erfgoed met zo'n 1.100 oude bomen. NLadviseurs maakte voor gemeente Haarlem een beheerplan, waarmee de duurzame instandhouding en kwalitatieve ontwikkeling van het stadsbos is gewaarborgd.

Duizend toekomstbomen

In het nieuwe beheerplan 2022-2032 is onder meer ten doel gesteld dat duizend bomen ouder dan honderd jaar moeten worden behouden vanwege de cultuurhistorische en ecologische waarden. De bomen met potentie worden als toekomstboom aangewezen en krijgen licht en ruimte om door te kunnen groeien. Door natuurlijke verjonging, het kappen van grotere stukken en meer aanplant ontstaat een gezonde variatie bomen in soorten en leeftijd. Daarbij wordt ook gekozen voor inheemse soorten als linde of haagbeuk, omdat deze boomsoorten beter tegen klimaatverandering zijn opgewassen. Eind 2022 volgt op basis van onderzoek een advies voor verbetering van de bosbodem. Verruiging wordt beperkt en de aanplant van kruiden en struiken trekt meer vogels en kleine zoogdieren. Zo wordt het park veerkrachtiger en beter bestand tegen extreem weer als gevolg van klimaatverandering, ziektes en plagen.


Behoud essenhakhoutbos

Hiernaast geldt voor een deel van het park een herstelopgaaf; het essenhakhoutbos is deels afgestorven door de essentaksterfte. Het bos is ontoegankelijk en heeft inmiddels een hoge ecologische waarde. Door gezonde essen de ruimte te geven en zieke exemplaren waar mogelijk te vervangen door elzen, wordt die hoge natuurwaarde behouden.


Het park is ook belangrijk voor recreatie
Het park is ook belangrijk voor recreatie

Ruimte en begrenzing voor recreatie

Het beheerplan voorziet ook in advies als het gaat om het recreatief gebruik van delen van het park. Er is een voorlopig ontwerp voor een maatregelenkaart ontwikkeld voor evenementenlocaties. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van takkenrillen en strategisch geplaatste boomstammen om het gebruik van olifantenpaadjes terug te dringen.


NL Adviseurs ontwikkelde een beheerplan voor tien jaar en maakte dit plan visueel aan de hand van praktische themakaarten. Deze kaarten laten in één oogopslag zien hoe het beheer moet worden uitgevoerd en gemonitord. Het plan kwam tot stand in samenspraak met een adviesgroep van betrokkenen.

Projectinformatie

Adviseur: NL Adviseurs
Contactpersoon: Tessa van Vreeswijk
E-mailadres: t.vanvreeswijk@nladviseurs.nl
Telefoonnummer: 06-43457987
Opdrachtgever: Gemeente Haarlem

Informatiebord
Informatiebord
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER