Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Gaan die scheve bomen niet een keer omvallen?'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 28 juli 2022
58 sec


Op NH Nieuws beantwoordt Hans Kaljee van de gemeente Amsterdam veelgestelde bomenvragen van burgers

Buurtbewoners hebben vaak andere bomenvragen dan waar je als boomexpert dagelijks bij stilstaat. Toch is het goed om zulke vragen eens te beantwoorden. Hans Kaljee, bomenexpert en bomenconsulent bij de gemeente Amsterdam, beantwoordt prangende vragen bij een rondje in de Amsterdamse Pijp.

De platanen aan de Ceintuurbaan staan wel erg scheef - afbeelding uit video NH Nieuws
De platanen aan de Ceintuurbaan staan wel erg scheef - afbeelding uit video NH Nieuws

Soms vragen mensen zich bijvoorbeeld af waarom je niet zelf een boom zou mogen planten, of waarom bomen eigenlijk gesnoeid worden. Kaljee beantwoordt die vragen zonder om de hete brij heen te draaien.

Bomen zijn te lui

Soms zien mensen bijvoorbeeld hoe boomwortels het straatwerk bij hun huis omhoog duwen en maken zich zorgen dat de wortels onder hun huis door zullen groeien. Kaljee kan hen op dat punt geruststellen: daar zijn die bomen te lui voor, de wortels kiezen de makkelijkste manier om aan water en voeding te komen.


Scheve platanen

De behoorlijk scheef groeiende platanen aan de Ceintuurbaan roepen nog weleens de vraag op of die niet gaan vallen. Ook hier kan Kaljee opheldering geven. De platanen hebben uitgestrekte en sterke wortelstelsels, waarmee ze heel stevig staan. Ze groeien zo scheef omdat ze van licht houden en dus naar het licht toe groeien. Maar dat betekent dus niet dat ze makkelijk kunnen omvallen.


Hans Kaljee - afbeelding uit video NH Nieuws

'Een dode boom is niet altijd gevaarlijk'

Verder gaat Kaljee in op de vraag of je zelf de bomen in je straat water moet geven als het heet is, en wat te doen als er een dode boom in je buurt staat. 'Een dode boom is niet altijd een gevaarlijke boom. Soms wordt die zo snel mogelijk gekapt, en soms worden in een parkje de zware takken eraf gehaald en dan mag de boom daar langzamerhand zelf dood gaan.'


De filmpjes waarin Kaljee vragen beantwoordt zijn te vinden op NH Nieuws.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
GeertStarre
Monday 1 August 2022
Ik vraag mij af of het klopt dat bomen scheef groeien omdat ze naar het licht toe groeien. Als dat zou kloppen, dan zouden enkel bomen op de evenaar recht groeien, omdat daar het licht gemiddeld in de dag en in het seizoen, recht van boven komt.

Dan zouden de scheve platanen in de Lomanstraat (ook Amsterdam) allen dezelfde richtig op groeien. Dat doen ze niet. Dan zouden alle platanen in alle lanen scheef groeien. Ook dat doen ze niet.

Bomen groeien overigens niet naar het licht toe, ze groeien voornamelijk tegen de zwaartekracht in (negatief geotroop). Juist in landen met minder zon recht aan de hemel, staan kaarstechte naaldbomen. Dit doen ze omdat ze zo een pak sneeuw kunnen overleven, dat gaat een stuk makkelijker als je eenn kaarstechte stam hebt met afhangende takken die kunnen veren en de sneeuw laten vallen.

Recht groeien heeft als voordeel dat je minder materiaal nodig hebt om op dezelfde hoogte dezelfde sterke te krijgen. Je hebt dan een voordeel ten opzichte van je concurrent.


Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER