Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Het gemak van een gedigitaliseerde VTA

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, woensdag 25 mei 2022
176 sec


Beheerapp Werkwijzer ontzorgt boomverzorgers

Boomeigenaren ondervinden steeds vaker de grote voordelen van het digitaliseren van hun werkprocessen. Voor het uitvoeren van een VTA zijn er meerdere beheerapps op de markt. In dit artikel staat het digitale platform Werkwijzer centraal. Wat is Werkwijzer en waarom is deze toepassing zo ideaal voor het uitvoeren van een VTA?

Werkwijzer op tablet (foto: Cees van der Wal)
Werkwijzer op tablet (foto: Cees van der Wal)

'Ik wilde niet meer de hele dag handmatig lijsten invullen en daarna al die gegevens ook nog eens in de computer invoeren. Dus ging ik op zoek naar een oplossing waarbij alles in één systeem was geïntegreerd. Via via kwam ik in aanraking met Werkwijzer', vertelt Alex Engelsman, hoofd bedrijfsbureau van Engelsman Hoveniers, dat gevestigd is in het Zuid-Hollandse Pijnacker.

Tijdwinst en logboek

Een van de grote voordelen van Werkwijzer ten opzichte van het handmatige werk is de tijdswinst. Voorheen markeerde de aannemer op een plattegrond de voltooide werkzaamheden. Nu kan de VTA eenvoudig en snel op een digitale kaart uitgevoerd worden. Het werken met deze beheerapp levert dus geld op, want tijd is geld. De foutmarges zijn kleiner, omdat de VTA-controle ter plekke wordt gedaan en in het systeem vastgelegd. Voor alle geïnspecteerde bomen is er een logboek, waarin de VTA-gegevens worden verwerkt. In zo'n logboek komt onder andere te staan door wie en wanneer de VTA is uitgevoerd en welke vervolghandelingen uitgevoerd moeten worden. De gegevens kunnen makkelijk gedeeld worden met een opdrachtgever, wat eveneens een grote meerwaarde is.


Alex Engelsman
Alex Engelsman

VTA met en zonder kadastergegevens

'We voeren VTA's uit voor verschillende opdrachtgevers. Zo komen we bij particulieren, gemeenten en op bedrijfsterreinen, waarbij het bomenbestand varieert van vijf tot een paar honderd bomen', legt Engelsman uit. 'Bij grote gemeenten zijn de kadastrale gegevens meestal aanwezig in de vorm van areaaldata. Die worden op de GIS-kaart ingeladen en actief gemaakt voor bewerking. Bij kleinere opdrachtgevers komt het regelmatig voor dat er geen kadastergegevens beschikbaar zijn. Een opdrachtgever van ons is beheerder van een bedrijventerrein waar niets in kaart is gebracht. Werkwijzer biedt in dat geval de mogelijkheid om de bomen op dat perceel handmatig vanaf scratch in te voeren, zodat wij de VTA kunnen uitvoeren, onze opdrachtgever aan de zorgplicht kan voldoen en inzicht krijgt in de status van zijn bomenbestand', aldus Engelsman. Engelsman Hoveniers heeft ETW'ers in dienst die breukrisico's en de boomstabiliteit aan de hand van een visuele controle in kaart brengen. In Werkwijzer kunnen de VTA-rapporten voorzien worden van foto's van de kroonvorm, extreme vergroeiingen, zwammen, plakoksels, te zware takken of holtevorming.'


Taken genereren

Werkwijzer is opgebouwd uit bouwblokken. Dit zijn toepassingen gebaseerd op GIS (geografisch informatiesysteem) en ontworpen voor essentiële werkprocessen in het beheer van de buitenruimte. Een van deze bouwblokken is VTA Inspecties. Dit bouwblok is ingericht als een VTA-checklist. Eventuele gebreken aan een boom kunnen vastgesteld worden en vastgelegd in de vorm van een opmerking. Het systeem kan op basis hiervan noodzakelijke vervolgtaken genereren, waarvoor een alert aangemaakt wordt. Ten slotte wijst Engelsman op de filterfunctie. 'Als er in een gebied een bepaalde ziekte heerst, zoals de essentaksterfte, kun je het bomenbestand filteren op die aantasting en deze via de toepassing monitoren.'


William van Kralingen (foto: Cees van der Wal)
William van Kralingen (foto: Cees van der Wal)

Focus op groenonderhoud

William van Kralingen is salesmanager en onderhoudt het klantcontact namens Werkwijzer. Wij vroegen hem wat het verschil is tussen Werkwijzer en een standaard assetmanagementsysteem. 'Wat Werkwijzer doet, is het digitaliseren van het werkproces op de GIS-kaart. Een assetmanagementsysteem gaat uit van een situatie waarbij het duidelijk is wat je hebt aan assets, en bouwt vanuit die situatie aan een onderhoudsgeschiedenis. Wij werken met een ander accent. Wij zetten het werk uit met of zonder areaaldata. Met Werkwijzer kun je een VTA uitvoeren zonder dat er iets bekend is over een bepaalde boom. Je voert die boom in als beheerobject op de GIS-kaart en je vult de VTA-lijst in. Dat doen we voor alle werkprocessen in het groenonderhoud. Wij focussen ons op de groene markt, waarbij we ons richten op aannemers, leer-werkbedrijven en uitvoerende organisaties', aldus Van Kralingen.


Upgrade: locatieonderhoud

Werkwijzer is volop in ontwikkeling. Er zijn diverse upgrades ontwikkeld die interessant zijn voor de totale groenvoorziening. Gemeenten, bedrijven, instellingen en verenigingen van eigenaren die veel locaties moeten onderhouden, lopen vaak tegen het probleem aan dat elke locatie zijn specifieke onderhoudsregime heeft. Het is Werkwijzer gelukt om deze verschillende regimes in een digitaal proces vast te leggen. Een aantal opdrachtgevers gaat nu met deze upgrade werken. Deze methodiek bestaat in feite al een tijdje, maar wordt nu op een andere manier toegepast. Later dit jaar zullen we in ons blad over de eerste ervaringen met deze methodiek berichten.


Over Werkwijze(R)

Werkwijzer is een op GIS gebaseerd digitaal platform voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte, waarin alle werkprocessen en informatie online inzichtelijk en beschikbaar zijn voor uitvoerende medewerkers, de projectleider en de opdrachtgever. Denk daarbij onder andere aan flora- en faunagegevens, beeldkwaliteitsschouwen, verbetervoorstellen, areaalmutaties, tekeningen, voortgangs- en bewonersmeldingen. Het programma wordt opgebouwd uit een of meerdere modules, die aansluiten bij de specifieke werkprocessen van de eindgebruiker.

Over Engelsman Hoveniers

Engelsman Hoveniers is gevestigd in Pijnacker en bestaat al ruim 85 jaar. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van groenvoorzieningen voor verenigingen van eigenaren, kantoorcomplexen, bedrijven, gemeenten, institutionele beleggers en particulieren. Boomverzorging is een van de pijlers van dit hoveniersbedrijf met meer dan zestig werknemers. Ze begeleiden opdrachtgevers met bodemadvies, bij beplanting en nazorg, tot bewatering aan toe.

Beheersapp Werkwijze
LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER