Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Wortelwering of wortelgeleiding?

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Tjerry van der Sangen, Greenmax, dinsdag 28 december 2021
105 sec


Boomwortels veroorzaken jaarlijks veel schade aan wegen, rioleringen en nutsvoorzieningen. Er zijn twee verschillende manieren om dit tegen te gaan: wortelwering of wortelgeleiding. Wanneer zet je wortelwering in en wanneer wortelgeleiding?

Installatie van Tree Root Guide aan de havenkade
Installatie van Tree Root Guide aan de havenkade

Wortelwering

De wortelweringswanden van Greenmax zijn Rootcontrol en Rootblock. De boomwortel stuit op de barrière en zal langs de gladde wand oppervlakkig verder groeien. Wortelwering wordt gebruikt om een wortelvrije zone tot stand te brengen, bijvoorbeeld om ondergrondse nutsfaciliteiten te beschermen. Wortelwering mag alleen gebruikt worden als de beschikbare doorwortelbare ruimte voldoende is.


Als vuistregel wordt geadviseerd dat de afstand tussen de wortelweringswand en de boom minimaal 2 meter moet zijn. Als een weringswand te dicht bij de boom wordt geplaatst, kan de boom geen stabiliteitswortels vormen en blijven de wortels rondcirkelen. Dit kan leiden tot een bloempoteffect.

Het assortiment van Greenmax omvat meerdere wortelweringsvarianten:
• Rootcontrol is een polypropyleen non-woven worteldoek (360 g/m²). Het is dubbelzijdig gecoat (waterdicht), 100% recyclebaar en uv-bestendig. Het materiaal is zeer licht en flexibel. Rootcontrol is in diverse hoogtes leverbaar.
• Rootblock is een HDPE-scherm van gerecyclede en recyclebare kunststof. Het is verkrijgbaar met een dikte van 1 of 2 mm en in diverse hoogtes. Het is uv-bestendig, waterdicht en flexibel.
• Rootblock Biobased wordt geproduceerd uit restafval van suikerriet. Het is verkrijgbaar met een dikte van 1 of 2 mm en in diverse hoogtes. Het is uv-bestendig, waterdicht en flexibel.
• Rootblock Circulair is gemaakt van afvalplastic. De dikte is 1,5 mm en het is leverbaar in diverse hoogtes. Rootblock Circulair is volledig gerecycled en recyclebaar, uv-bestendig, waterdicht en flexibel.


De dubbele bovenrand voorkomt 'wortelovergroei'

Wortelgeleiding

Wortelgeleiding kan gebruikt worden op een afstand van minder dan 2 meter van de boom. Omdat de wortels dieper in de grond worden geleid, wordt de noodzakelijke stabiliteit van de boom gewaarborgd.


Functionele eisen van wortelgeleiding:
• Minimaal 2 mm dik, om gegarandeerd bestand te zijn tegen wortelpenetratie
• Voorzien van verticale ribben met een onderlinge afstand van 15 cm. Dergelijke geleidingsribben van 90 graden geleiden de wortels naar beneden; bij andere hoeken is dat niet geval. (bron: James Urban U.S.A., 1989)


De wortelgeleidingspanelen van Greenmax, de Tree Root Guide-panelen (TRG), zijn vervaardigd uit propyleen van een hoogwaardige gerecyclede kwaliteit (50% post-consumer recycled). De panelen zijn voorzien van grondankers waaraan de wortels het scherm als het ware vasthouden, zodat het scherm niet omhoog gedrukt kan worden. De dubbele bovenrand voorkomt dat er 'wortelovergroei' ontstaat.

TRG-panelen voldoen aan de eerder genoemde functionele eisen. Andere varianten van wortelgeleiding op rol voldoen hier doorgaans niet aan en zijn daardoor minder effectief. Op een rol zijn de ribben onderbroken. Ze zijn niet voorzien van grondankers en hebben geen dubbele of brede bovenrand.

De effectiviteit van Tree Root Guide is hoger dan die van wortelgeleiding op rol

Installatiesnelheid

Greenmax heeft de ervaring dat er per dag machinaal maximaal 3 km sleuven gegraven kunnen worden. Dat is in het gunstigste geval, dus zonder obstakels zoals kabels en leidingen, op een werkterrein dat minimaal 3 meter breed is en bij een aaneengesloten traject. Dit betekent dat er maximaal 375 meter sleuf per uur gegraven kan worden. Daarmee is de effectiviteit van Tree Root Guide hoger dan die van wortelgeleiding op rol.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Greenmax via info@greenmax.eu of +31 (0) 413 294447.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER