Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Inclusief

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 3 augustus 2021
96 sec


Een paar jaar geleden hoorde ik de vraag: hoe kijken mannen naar bomen en hoe doen vrouwen dat? Daar moest ik aan denken toen ik gisteren bij een nieuwe pilotstudie uitgenodigd was. Altijd leuk om een club van veertien zelfverklaarde boomologen aan te horen, die, aldus cursusleider Rob Borst, hun passie voor bomen terug hebben gevonden. Mannen zouden bomen zien als alleenstaande elementen in de openbare ruimte. Groot en sterk en van niemand afhankelijk. Een beetje zoals mannen zichzelf zien. Of, zoals een van de cursisten mij tijdens een intermezzo in het drukke programma meedeelde: 'Ik zag alleen het stammetje en de rest was voor andere afdelingen.' Vrouwen zouden in staat zijn om veel - om maar eens een vreselijk modewoord te gebruiken - inclusiever naar bomen te kijken. Bomen zijn in die visie nooit alleenstaand en zijn onderdeel van de ecologie, van de omgeving. Wat geldt in de omgeving, geldt overigens ook voor het beheerproces. Zelfs de machtigste veteraan is snel op zijn knieën gebracht als de glasvezelboer aan de schors klopt, nadat eerder de riool-, bestratings- en een kudde andere infraboeren langs zijn geweest. Enfin, u snapt het: een boom staat bepaald niet alleen in de openbare ruimte en moet het beslag op die kostbare meters grond delen met talloze andere stakeholders.


Zelfs de machtigste veteraan is snel op zijn knieën gebracht als de glasvezelboer aan de schors klopt

Ik gebruik nu dat vreselijk modewoord inclusief. In de nieuwe cursus leren cursisten dus inclusief naar andere disciplines en stakeholders te kijken. En vrouwen zouden hier volgens de bovenstaande vergelijking beter toe in staat zijn. Wie de groepsfoto elders in dit vakblad bekijkt, zou dus een zeer gevarieerde club mensen moeten zien. Maar niets van dit alles: honderd procent wat oudere witte heren, nul komma nul vrouwen, jongeren of mensen met een kleurtje. Kun je dat deze heren of de organisatie aanwrijven? Nee, natuurlijk niet. Bij de opstart van nieuwe zaken zijn we allemaal afhankelijk van het enthousiasme van de markt. En als dit de markt is, dan is dat jammer; het zou anders moeten zijn, maar dit is op korte termijn niet snel te veranderen.

Wie de groepsfoto elders in dit vakblad bekijkt, ziet niet echt een gevarieerde club mensen, maar allemaal wat oudere witte heren

Hoe dan ook, deze cursus lijkt wel degelijk een gat in de markt in te vullen. Met de Omgevingswet op komst hebben bomen enthousiaste lobbyisten nodig die de belangen van bomen, biodiversiteit en klimaatadaptatie kunnen vertegenwoordigen in een steeds complexer wordende openbare ruimte. Die belangen moeten verdedigd worden tegenover andere sectoren in het openbaar domein, maar zeker ook het publiek. Dat laatste is het makkelijkst en tegelijk het moeilijkst. Het brede publiek heeft nog nooit zoveel aandacht gehad voor groen en bomen als de laatste tijd, mede dankzij corona. Tegelijk is diezelfde burgerij ook mondiger dan ooit en is not in my backyard nooit ver weg.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER