Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kippen zorgen voor social return en chemievrij onkruidbeheer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 28 juni 2021
61 sec


BoomkwekerEI is dagbesteding en onkruidbeheer in één

Boomkwekerij Udenhout, zorginstelling ASVZ en Fladderfarm mobiel hebben de handen ineen geslagen voor een unieke samenwerking. Met het project BoomkwekerEI organiseren de partijen een bijzondere vorm van dagbesteding en zorgen de kippen voor biologische onkruidbestrijding in de boomkwekerij.


Vanaf 25 juni zie je bij Boomkwekerij Udenhout 249 kippen vrij rond scharrelen tussen de bomen op de kwekerij. Boomkwekerij Udenhout maakt daarmee door de inzet van hulpboeren werk van social return en de kippen maken korte metten maken met het onkruid. Het idee komt van Pluimveehouder Peter van Agt uit Oirschot met het concept Fladderfarm mobiel. Hij startte het project Egg & People met een Kipcaravan aan de Groene Corridor in Eindhoven. Inmiddels begeleid hij andere ondernemers die op soortgelijke wijze kippen willen houden. Op de kwekerij worden de kippen verplaatst in hun Kipcaravan en scharrelen tussen de bomenrijen hun kostje bij elkaar. Op deze manier krijgt het onkruid tussen de bomen geen kans, wat vooral een uitkomst is bij meerstammige bomen. De eieren worden rechtstreeks aan consumenten verkocht via een automaat en verder bij bestaande boerderijwinkels in de omgeving.

Hulpboeren

Hulpboeren zijn cliënten van zorginstelling ASVZ, Landpark Assisië, die als dagbesteding de kippen verzorgen. De hulpboeren helpen met het verzorgen van de kippen en het rapen, sorteren, stempelen en verpakken van de eieren. Door de kleinschaligheid hebben de hulpboeren overzicht en de unieke aanpak zorgt voor persoonlijke groei. Doordat de hulpboeren bijvoorbeeld een eigen sleutel van de kip caravan krijgen, nemen de verantwoordelijkheid en het zelfvertrouwen toe.

Zorginstellingen ASVZ en Prisma zijn erg enthousiast over de samenwerking: 'Wij hebben bewoners van het park gepolst en direct was het animo groot om de dieren te verzorgen. Wij zijn blij dat de ophokplicht niet langer van kracht is, nu hoeven bewoners niet langer te wachten', aldus Sjannie van der Pas, teamleider Landpark Assisië.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER