Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bomenmakelaar Camiel Versluis: 'Vervang oude bomen niet, verplaats ze'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, woensdag 30 juni 2021
72 sec


Marktplaats voor bomen die eigenlijk om moeten

Een boom die door ontwikkelplannen eigenlijk om moet, kan via de Bomenmakelaar een tweede leven krijgen. Zodoende hoeft de boom niet gerooid te worden en komt de vraagkant in aanmerking voor een 'volwassen' boom. Bomenmakelaar Camiel Versluis maakt er zich hard voor met zijn stichting de Bomenmakelaar.

Camiel Versluis. Foto: EenVandaag
Camiel Versluis. Foto: EenVandaag

In een uitzending van EenVandaag is Versluis te horen waarbij hij benadrukt waarom elke boom het waard is om te verplaatsen in plaats van te rooien. Hij licht toe: 'Een boom is pas volwassen na een jaar of veertig. Dan gaan vogels en insecten zich erin te nestelen, en begint hij echt CO₂ op te nemen en te helpen de luchtkwaliteit te verbeteren.' Zodoende wil hij met zijn stichting als bemiddelaar optreden om de betreffende boom een nieuw thuis te geven. Hij richt zich hierbij tot gemeenten.

'Als een boom dan onderhoud nodig heeft, zijn veel gemeenten geneigd om de boom dan te vervangen voor een jong boompje'

Vraag en aanbod

Met dit initiatief wil hij vraag en aanbod dichter bij elkaar brengen: bomen die weg moeten omdat er ontwikkelplannen op de plank liggen en aan de vraagkant gemeentes die op zoek zijn naar bomen die al volwassen zijn. Volgens Versluis zagen gemeenten tot voor kort bomen vooral als aankleding van een gebied. 'En als een boom dan onderhoud nodig heeft, na een jaar of dertig en dus geld begint te kosten, zijn veel gemeenten geneigd om de boom dan te vervangen voor een jong boompje.'


Bemiddeling

Via de website van de Bomenmakelaar is te zien welke bomen er in de etalage staan. Bij interesse brengt de Bomenmakelaar de koper in contact met de aanbieder en één of meer boomverzorgers. Aangesloten partners zijn onder meer Bras Fijnaart, idverde Bomendienst, Pius Floris Boomverzorging en Zoontjens Boomprojecten. Alleen leden komen in aanmerking voor een boom. De kosten voor het lidmaatschap is € 2.995,- per jaar per organisatie.


De Bomenmakelaar

De Bomenmakelaar is sinds 1 september 2017 officieel in de lucht gegaan met haar website. Initiatiefnemers van het platform zijn Roy Wouters, Arjan Zoontjens en Jasper Putter. Sinds mei vorig jaar is de organisatie omgevormd tot stichting.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
bomenridders ( groningen)
Tuesday 6 July 2021
Ejke boom verdient een tweede of als het moet een derde kans op een goede groeiplaats en met zorg voorbereid.Een drietal monumentale knotlindes in Groningen, Gemeente het Hogeland, worden mogelijk verplaatst, maar niet op tijd met alle noodzakelijke voorbereidingtijd in samenhang met de overige bomen en struiken langs een eeuwen oud evenzo monumentaal en uniek jaagpad verplaatst naar ""functies"" elders. De rest , geen rest zijnde maar een bosje op een oude wierde en wierde resten wordt mits strijd verloren wordt in bezwaar en RvState en samenhangend en vergroeid met elkaar als of het een groepje samenwonende ouderen zijn waarop collectieve kap/ euthanasie zonder protocol en van geen waarde meer zijnde vanwege een zogenaamd urgent gemaakte Ruimtelijke ontwikkeling gekapt. Bomenridders Groningen zijn in bezwaar gegaan en konden niet anders en volgend daaro\p vanwege de bouwplannen en een beschamend bestemmingsplan Boogplein in kern Winsum/ gemeente het Hogeland in beroep.
Gemeenten waaronder het Hogeland zijn: hardleers en project ontwikkelaars, beleggers ook."" Alles van waarde is weerloos"", citaat Lucebert. Bomen zijn het goud in de grond en voor elkaar en de natuur en gemeenschap met de mens.
Zie ook de TreeHouse uitspraak Rechtbank Rotterdam, recent gewonnen op inhoud en punten, als ook consistentie in Bomenridders beleid. Of het nu leuk is of niet"" vrij naar de belastingdienst, Leuker kunnen we het niet maken"".
Tinka Chabot
Thursday 8 July 2021
Dit gaat me toch echt te ver. Je moet voor bijna € 3.000,- lid worden om in aanmerking te komen voor een oude boom? Dan moet je nog betalen voor het uitgraven, transporteren en planten? Met een grote kans op uitval, doordat de verhouding kluit/kroon uit balans is. Voor het geld voor één boom, kan je enkele hectares volplanten. Je kan natuurlijk altijd proberen of er idioten zijn die hier in trappen. Maar altijd geldt: hoe kleiner de boom die je plant, hoe groeter de kans dat ie aanslaat en snel in de groei schiet. Trap hier dus niet in.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER