Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hoge houtprijs niet door tekort aan bomen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, dinsdag 1 juni 2021
56 sec


De prijs van grondstoffen stijgt gestaag door, waaronder dat van hout. Dat leidt tot de vraag of er schaarste is aan bomen, schaarste is vaak een reden voor prijsstijging. Drie deskundigen lichten op de website van European Forest Institute toe dat het niet ligt aan een bomentekort, maar aan de plotseling toegenomen vraag, marktverstoring en corona.


Gert-Jan Nabuurs, Bas Lerink en Mart-Jan Schelhaas van de WUR laten in een blog op European Forrest Institute weten dat er genoeg bos is om aan de vraag naar hout te voldoen. Aanvankelijk werd gedacht dat het bos op zou zijn. Dat blijkt niet het geval. Ze concluderen zelfs dat er meer hout is in dan ooit in de Europese bossen sinds de late middeleeuwen. In Europa bedraagt deze voorraad bijna 35 miljard m³ waarbij er jaarlijks een miljard m³ bij komt door bosgroei. De oogst bedraagt 600 miljoen m³ per jaar.

Corona en acties VS

Door een combinatie van verschillende redenen zijn de prijzen van hout fors gestegen. Zo stippen de onderzoekers aan dat mensen tijdens de lockdown zijn begonnen met het verbouwen van woningen of het bouwen van nieuwe woningen, wat leidt tot een toename van de vraag. Ook de fiscale stimuleringspakketten droegen daaraan bij. Bouwen met hout krijgt daarnaast veel aandacht vanwege de gunstige CO₂-balans.


Daarnaast is er een tekort aan verwerkingscapaciteit in de productenindustrie en werden veel zagerijen deels gesloten vanwege corona-beperkingen. Hierdoor werd de aanvoer van hout lager en liepen de leveringen vertraging op. Ook verhoogde voormalige Amerikaanse president Donald Trump de importtarieven op Canadees hout waardoor er vanuit Amerika veel vraag was naar Europees hout uit met name Scandinavië, Oostenrijk, Duitsland.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER