Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Investeren in biodiversiteit loont absoluut'

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Job Steunenberg, woensdag 31 maart 2021
76 sec


Limagrain introduceert zaadmengsel voor natuurlijk beheer

De afgelopen jaren was het iedere zomer raak. Wanneer de eikenprocessierups wordt gesignaleerd, slaan bewoners alarm. De laatste decennia zijn er verschillende manieren bedacht, getest en geëvalueerd om de impact van de eikenprocessierups in te perken. Veel methodes zijn puur inzetbaar voor symptoombestrijding. Staygreen 2-eikenprocessierups biedt echter een langtermijnoplossing door natuurlijk evenwicht.

Staygreen 2 wordt ook vaak toegepast buiten de bebouwde kom. Hier bijvoorbeeld langs een weg waar veel mensen fietsen en een manege is gevestigd
Staygreen 2 wordt ook vaak toegepast buiten de bebouwde kom. Hier bijvoorbeeld langs een weg waar veel mensen fietsen en een manege is gevestigd

De eikenprocessierups is al sinds het begin van de jaren negentig aanwezig in Nederland, maar de afgelopen jaren werd de rups echt een probleem. Daarom besloot Limagrain een mengsel te ontwikkelen met achttien inheemse soorten, waardoor het natuurlijk evenwicht in de buurt van eikenbomen wordt hersteld. De vegetatie biedt een ideale habitat voor sluipwespen, gaasvlieglarven, roofwantsen, lieveheersbeestjes en op insecten afkomende kool- en pimpelmezen, allemaal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Zo wordt de natuur een handje geholpen om de kringloop rond te krijgen.

Toepassingen van het mengsel

Sinds de eerste overlastmeldingen van de eikenprocessierups zetten gemeenten volop in op preventieve maatregelen. Staygreen 2-eikenprocessierups past perfect in deze visie. Het stimuleren van biodiversiteit rondom eikenbomen kost tijd; dat is niet in één jaar te realiseren. Het is dus wel belangrijk om realistisch naar de resultaten te kijken. In de praktijk zien we uiteenlopende toepassingen. Het mengsel wordt zowel binnen als buiten de bebouwde kom gezaaid, in de buurt van scholen, in recreatiegebieden en langs wegen in het buitengebied, waar veel mensen fietsen en wandelen in de zomer.


De vegetatie biedt een ideale habitat om de natuur een handje te helpen om de kringloop rond te krijgen

Minder eikenprocessierupsen?

De eerste resultaten van de toepassing van Staygreen 2 zijn veelbelovend. We verwachten dat de plaagdruk van de eikenprocessierups de komende jaren stabiliseert. Het versterken van de biodiversiteit in de buurt van eikenbomen, het doorbreken van de monocultuur van eiken en het toepassen van een extensief maaibeleid zullen samen zorgen voor een beheersbare populatie van eikenprocessierupsen.


Winnaar Plantum-duurzaamheidsprijs

In 2020 is het mengsel Staygreen 2-eikenprocessierups door de brancheorganisatie Plantum uitgeroepen tot het duurzaamste initiatief uit de veredelingssector in dat jaar.

Job Steunenberg van Advanta: 'Er komt steeds meer aandacht in de markt voor natuurlijke oplossingen voor problemen zoals dat van de eikenprocessierups. Met het zaaien van een kruidenmengsel kun je op een verantwoorde manier meer biodiversiteit creëren in het openbaar groen. Dat is een dubbel waardevolle investering in de toekomst!'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER