Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een kriebelrupsvrij terras bij het Pieter Brueghel Huis

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, vrijdag 19 maart 2021
112 sec


EPR bestrijden met de zaaimatten van Greenmax

In de kleurrijke tuin van het Veghelse Pieter Brueghel Huis torenen vijf imposante eiken. Ze bieden bezoekers luwte en schaduw in warme zomers. Maar prinsheerlijk genieten zat er de afgelopen zomer niet in; door de overvloedige aanwezigheid van eikenprocessierups (EPR) moesten bezoekers elders op het terras een plekje zoeken. 'We waren al een tijdje op zoek naar oplossingen, maar die zijn niet zomaar voorhanden. Sinds de Turfquick-dekens van Greenmax er liggen, hebben we echter geen last meer gehad van eikenprocessierups', vertelt Karin Cornelissen van het Pieter Brueghel Huis.

Voor en na de plaatsing van de Turfquick-dekens van Greenmax
Voor en na de plaatsing van de Turfquick-dekens van Greenmax

Het Pieter Brueghel Huis in Veghel is een ontmoetingsplek voor een breed publiek. Samen met vrijwilligers organiseren bezoekers activiteiten die uiteenlopen van creatieve bezigheden tot tuinieren, beweeglessen, houtbewerking, koken en zingen. Omdat de locatie al een tijdje geteisterd werd door de kriebelrups, boog de organisatie zich over mogelijke oplossingen, maar tevergeefs. 'De middelen en methoden zijn vaak te duur. Dat geld hebben we helaas niet', legt Karin Cornelissen uit.

Biologische plaagbeheersing

Een vriendin van Cornelissen wees haar op Greenmax nadat ze een nieuw product voorbij had zien komen. Cornelissen nam contact op met het bedrijf en kreeg tot haar verbazing Turfquick Oak geschonken. Dit is een zaadmengsel dat natuurlijke vijanden van de EPR aantrekt, zoals sluipwespen, gaasvlieglarven, roofwantsen, lieveheersbeestjes en kool- en pimpelmezen. 'Het is een goedkope, ecologisch verantwoorde oplossing die ook nog bijdraagt aan de biodiversiteit', aldus Tjerry van der Sangen van Greenmax.


'Het is een goedkope, ecologisch verantwoorde maatregel die ook nog bijdraagt aan de biodiversiteit'

Aantrekkelijke leefomgeving

Lukraak een zaadmengsel neerleggen lijkt eenvoudig, maar er komt beduidend meer bij kijken. Om natuurlijke vijanden te trekken, moet er een leefomgeving gecreëerd worden die aantrekkelijk is voor het dier of insect. Van der Sangen: 'Daarom is de werking van dit zaadmengsel gebaseerd op natuurlijk evenwicht. Door bij eikenbomen een aantrekkelijke leefomgeving te creëren, wordt de populatie eikenprocessierupsen door deze natuurlijke vijanden beheerst. Speciaal voor deze toepassing is er het zaadmengsel Turfquick Oak. Alle zaden zijn vooraf in biologisch afbreekbare zaaimatten geweven. Er zitten grassen in en scherm- en vlinderbloemige plantensoorten, die een verkeersveilige, biodiverse leefomgeving bieden aan deze natuurlijke vijanden.'


'Het is fijn materiaal om mee te werken. Je hebt er geen omkijken naar'

Onderhoudsvriendelijk

In de fotoreeks hieronder is te zien hoe de groei van het zaadmengel wekelijks verloopt. Na tien weken zijn de geweven matten nog nauwelijks zichtbaar. Veel onderhoud had Cornelissen er ook niet aan. 'Het is fijn materiaal om mee te werken. Je zorgt dat de grond gelijk wordt gemaakt, legt de matten neer en houdt de oppervlakte vochtig. Je hebt er geen omkijken naar', aldus Cornelissen. 'Ik zou anderen die last hebben van eikenprocessierups zeker willen aanraden om te proberen. Het is een onderhoudsvriendelijke manier van bestrijden, zorgt voor het nodige groen en gaat op in de rest van de tuin.' Het zaadmengsel lijkt zijn steentje bij te dragen: 'Sinds de zaaimatten er liggen, hebben we geen last meer van eikenprocessierups', vertelt Cornelissen enthousiast.


Zie hieronder de resultaten van week 1 t/m 10:


Vogelplezier

Een EPR-vrij terras voor het Pieter Brueghel Huis, aankomende zomer, en daarnaast aanzienlijk vogelplezier. 'De verschillende gras- en plantensoorten trekken de nodige vogels aan. Ik heb al een aantal mensen aan het werk gezet om vogelhuisjes te maken, zodat de vogels zich hier hopelijk huisvesten en de populatie in evenwicht blijft. De tijd zal het uitwijzen; ik ben in ieder geval positief gestemd', zo sluit Cornelissen af.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER