Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Eiken- en beukenkap bij Paleis Het Loo van start

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, woensdag 10 februari 2021
183 sec


Op maandag 8 februari heeft Paleis Het Loo een begin gemaakt met de kap van de eiken en beuken bij het paleis. Hierover publiceerde dit vakblad vorige maand het artikel Afscheid nemen van oude bomen is moeilijk. Omwonenden spanden een rechtszaak aan tegen de provincie en vroegen de rechter om de kapwerkzaamheden op te schorten, omdat zij vrezen voor ecologische schade. De voorzieningenrechter oordeelde echter dat de kap door mocht gaan.


Op 2 februari oordeelde de voorzieningenrechter in een spoedprocedure dat de provincie de ontheffing (d.d. 4 januari 2021) voor soortenbescherming op grond van de Wet natuurbescherming terecht heeft verleend aan de stichting Paleis Het Loo. De diersoorten, onder meer de vleermuis, de das en het vliegend hert (een keversoort), zijn volgens de voorzieningenrechter met de opgelegde maatregelen voldoende beschermd. De rechter heeft niet geoordeeld over het kappen van de bomen op zich, omdat er voor de bomen geen omgevingsvergunning hoeft te worden aangevraagd.

Diersoorten zijn volgens de voorzieningenrechter met de opgelegde maatregelen voldoende beschermd

De beuken in de Stallenlaan. Deze worden in week 6 gekapt. Foto: Paleis Het Loo
De beuken in de Stallenlaan. Deze worden in week 6 gekapt. Foto: Paleis Het Loo

Bomen al weg: bodemprocedure geen zin meer

Vorig jaar zijn er al twaalf eiken gekapt onder een noodkapvergunning. Na deze uitspraak heeft Koldenhof Bosbouw uit Vaassen op 8 en 9 februari de overgebleven driehonderd jaar oude eiken op het voorterrein van Paleis Het Loo geveld. Eén nog gezonde eik bij de toegang aan de Loseweg is blijven staan op advies van de Bomenstichting. Op een nog niet vastgestelde latere datum zou de rechtbank het beroep van de buurtbewoners nog behandelen en een definitief oordeel over de ontheffing geven. De voorzieningenrechter gaf tijdens de rechtszitting al wel aan dat het bezwaar van de omwonenden waarschijnlijk geen stand zal houden in een bodemprocedure, die zes tot negen maanden duurt.


Omdat de eiken al gekapt zijn, zou een bodemprocedure nog slechts een achterhoedegevecht zijn

'Op basis van deze uitspraak mag Paleis Het Loo rechtmatig aanvangen met de kapwerkzaamheden', zegt Michel van Maarseveen, algemeen directeur van Paleis Het Loo. Omdat de eiken al gekapt zijn, zou een bodemprocedure nog slechts een achterhoedegevecht zijn. 'Dat klopt, een nadere zitting is in onze ogen niet zinvol meer', aldus Van Maarseveen. Hij laat weten dat al is begonnen met de kap om klaar te zijn vóór het broedseizoen, dat op 15 maart begint. Volgens Van Maarseveen is er in de vergunning ook een voorschrift opgenomen om de herplant, inclusief de bodemverbetering, vóór 1 april af te hebben.

Michel van Maarseveen (Foto Roy Beuske)
Michel van Maarseveen (Foto Roy Beuske)

Kapwerkzaamheden

Er worden in totaal 340 bomen gekapt, waarna Paleis Het Loo 114 eiken en 533 beuken gaat herplanten. 'Voor de kap van elke boom laten we een inspectie uitvoeren door een ecoloog van advies- en ingenieursbureau Tauw', zegt Van Maarseveen. De eiken die al door de ecoloog zijn vrijgegeven, zijn op 8 en 9 februari gekapt. Volgens Van Maarseveen waren de vellers van Koldenhof Bosbouw verbaasd dat er niet eerder eiken waren omgevallen; hun conditie zou zeer slecht zijn geweest. De beuken worden geveld door De Enk Groen en Golf. 'De beuken in de Stallenlaan worden deze week gekapt', vervolgt Van Maarseveen. 'Daarin heeft de ecoloog drie eekhoornnesten aangetroffen. Dat betekent dat ze de betreffende boom en de bomen daaromheen nog even laten staan totdat de jonge eekhoorns het nest hebben verlaten. De beuken in de Schuinelaan komen op een nader te bepalen moment aan de beurt. In week 8 worden ook de bomen gekapt voor de uitbreiding van het bezoekersparkeerterrein.'


Verder beheer en onderhoud

Zoals gezegd, zal vóór 1 april de eerste herplant hebben plaatsgevonden. Paleis Het Loo liet weten ondergrondse groeiplaatsverbetering te gaan toepassen bij de herplant. De Bomenstichting heeft daarnaast geadviseerd om ook bovengrondse maatregelen te nemen, namelijk het aanbrengen van een mulchlaag onder de bomen. Dit voorkomt droogteschade.


De voorzieningenrechter adviseerde Paleis Het Loo om zorg te dragen voor goede externe communicatie

Dit vakblad heeft vernomen dat de zakelijke overeenkomst tussen Paleis Het Loo en Bouwmeester Boomverzorging, het bedrijf dat dertig jaar lang de oude lanen bij het paleis heeft verzorgd, is beëindigd. Desgevraagd gaat zowel Van Maarseveen als Eddie Bouwmeester van Bouwmeester Boomverzorging hier inhoudelijk niet op in.

Transparante communicatie essentieel

In de vakwereld is de discussie over het vervangen van lanen al decennialang gaande. In het Boomzorg-artikel Afscheid nemen van oude bomen is moeilijk argumenteren verschillende vakmensen dat de desbetreffende lanen bij Paleis Het Loo zich op het kantelpunt bevinden om in hun geheel vervangen te worden. Omwonenden maken zich zorgen over de ecologische gevolgen van de grootschalige bomenkap. Zij beredeneren daarnaast dat de oude bomen een onderdeel vormen van het Rijksmonument en dat het dus niet gaat om een 'gewone' laanvervanging. Ze stellen zich de vraag of er voldoende beheermaatregelen zijn genomen, zoals bodemverbetering en het terugzetten van kronen, en of er niet in een rustiger tempo vervangen kan worden.

Zowel omwonenden als de afdeling boombeheer van de gemeente Apeldoorn halen in het Boomzorg-artikel aan dat zij Paleis Het Loo tekort vinden schieten wat betreft de openheid van de communicatie. Advocaat Jilles van Zinderen geeft in het artikel echter aan dat externe communicatie geen wettelijke verplichting is als er geen omgevingsvergunning vereist is. Paleis Het Loo stelt desondanks duidelijk extern over de aanstaande bomenkap te hebben gecommuniceerd en betreurt het dat de integriteit van Paleis Het Loo hier en daar in twijfel wordt getrokken. In de rechtszaak die de omwonenden aanspanden om de kapwerkzaamheden te laten opschorten, liet de voorzieningenrechter blijken de ophef te hebben meegekregen. Deze adviseerde Paleis Het Loo - los van de inhoud van de rechtszitting - om voortaan zorg te dragen voor een heldere en open externe communicatie.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joost S.H. Gieskes
Wednesday 10 February 2021
De opmerking 300 jaar moet nu direct worden geverifieerd door het tellen van de jaarringen. dat zou een standaardprocedure moeten zijn, en zeker bij deze historische bomen. Ik nodig Het Loo uit dat te doen en bekend te maken ( ik wil het héél graag horen!).
Marieke
Tuesday 2 March 2021
Wat een treurnis...

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER