Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Compo-machine' versnippert meer materiaal en versnelt composteerproces

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 15 september 2020
143 sec


Diana de Keijzer vertelt over de GTS900C en chips als bodemverbeteraar

Houtsnippers zijn ideaal als opvulling voor bijvoorbeeld tuinpaden en borders. Maar houtsnippers kunnen ook bijdragen aan het verrijken, regenereren en beschermen van de grond. De Wild BV uit Roosendaal houdt zich bezig met de ontwikkeling en productie van houtversnipperaars en laat zien dat snoeiafval geen afval hoeft te zijn. De GTS900C, een nieuwe machine van GTM Professional, heeft een mooie innovatie voor nieuwe toepassingen op het gebied van composteren.


Kenniscentrum

Diana de Keijzer van De Wild BV dook enige tijd geleden volop in deze materie. De compo-machines van GTM Professional zijn al jaren snellopers in Latijns-Amerika en zijn sinds kort ook in Europa verkrijgbaar. In Costa Rica zit een groot kenniscentrum dat zich bezighoudt met biologische landbouw. Hier worden de compo-houtversnipperaars van GTM Professional ook gebruikt. Er zijn verschillende testvelden waar de chips op grote schaal worden ingezet en het positieve effect duidelijk waarneembaar is. De Keijzer is er geweest om het met eigen ogen te zien. De grond waarop houtsnippers zijn gebruikt, is rijker aan bodemleven en heeft een hoger vochtgehalte. Wellicht bieden de chips ook hier oplossingen voor de steeds extremere weersomstandigheden en uitgeputte bodem.


Grond waarop houtsnippers zijn gebruikt, is rijker aan bodemleven en heeft een hoger vochtgehalte

Compo-machine

De reacties op de introductie van de compo-machine in Europa zijn zeer positief. Volgens De Keijzer is het nieuwe en innovatieve van die machine dat hij twee uitvoermogelijkheden heeft. Er is de traditionele hoge uitvoer, maar aan de onderkant is ook nog een uitvoer geïnstalleerd. Door die extra uitgang is het nu ook mogelijk om grote hoeveelheden zacht materiaal met een hoog vochtgehalte te versnipperen, zoals heggenscheersel of bladeren. Omdat de machine veel verschillende materialen kan verwerken, is het een ideaal hulpmiddel bij het composteren, waarbij een grote variëteit aan materialen essentieel is. De machines van GTM Professional werken met een rotor-versnippersysteem en dat resulteert in mooie fijne houtsnippers, perfect om te worden afgebroken door micro-organismen. Bovendien is de structuur van een houtsnipper voor schimmels en bacteriën zeer aantrekkelijk om zich in te nestelen.


Veiligheid

In september komt de grotere broer van de GTS900C op de markt, de GTS1300C. Dat is hetzelfde type machine, maar met nog meer capaciteit dan de GTS900C. De GTS1300C kan takken tot 10 centimeter versnipperen. Bovendien heeft hij een noodstopbeugel rondom de invoer. Als je te ver de machine in gaat, stopt die automatisch. Dat is een mooie toevoeging, want je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.


In september komt de grotere broer van de GTS900C op de markt, de GTS1300C

Werksnelheid

'De GTS900C is heel gebruiksvriendelijk', zegt De Keijzer. 'Je kunt de machine gemakkelijk op het veld verplaatsen, ter plekke snoeien en versnipperen en de chips kunnen dan meteen verwerkt worden. De capaciteit van de machine is afhankelijk van het soort hout dat versnipperd wordt, maar gemiddeld kan de GTS900C vier kuub per uur verwerken. De nieuwe GTS1300C gaat tot 5 kuub per uur. Beide machines hebben een hoge werksnelheid.'


Compactheid

De Wild BV legt zijn oor ook te luisteren in de markt, op zoek naar innovaties en veranderingen die mensen graag zouden willen zien. Volgens De Keijzer hoort het bedrijf vooral geluiden dat de machines zo compact mogelijk moeten zijn. Dat is zowel bij de GTS900C als de GTS1300C het geval; die zijn gemakkelijk door één persoon te bedienen. Maar die compactheid mag dan weer niet ten koste gaan van de kracht van de machine. Ook dat is bij beide machines geen enkel probleem.


Volgens De Keijzer hoort het bedrijf vooral geluiden dat de machines zo compact mogelijk moeten zijn

Website

Naast de ontwikkeling en productie van houtversnipperaars wil De Wild BV mensen ook bewust maken van de waarde van groenafval. De Keijzer is druk bezig om de voordelen van versnipperen en composteren onder de aandacht te brengen en mensen te inspireren met behulp van een nieuwe website. 'Het mooie van composteren vind ik dat de biologische kringloop sluit. Je geeft uiteindelijk alles terug aan je eigen tuin. En je hoeft je afval niet apart weg te brengen.' Op de nieuwe website is alle informatie over de machines en over het gebruik van houtsnippers te vinden. Hier kan ook de laatste video van de GTS900C bekeken worden, waarin te zien is waartoe de machines van GTM Professional in staat zijn.

Bekijk de site hier: gtmchippers.nl. Voor de Engelstalige versie: gtmchippers.com


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER