Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tarzan Boomspecialisten gaat verder als vof met tweede bedrijf erbij

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, maandag 9 maart 2020
229 sec


Eigenaar Frans van Vugt-Schmitz gaat meer op de achtergrond werken

Tarzan Boomspecialisten timmert sinds 2003 aan de weg als bedrijf dat alles doet met 'de levende boom'. Het bedrijf wordt nu gesplitst, maar keert tegelijkertijd terug naar het verleden. Frans van Vugt-Schmitz, die zestien jaar geleden aan de wieg van het bedrijf stond, gaat zich bezighouden met het verwerken en vermarkten van het hout en de takken.


Bakfiets

Het begon voor Tarzan Boomspecialisten op 12 augustus 2003, toen Frans van Vugt-Schmitz zijn eerste factuur verzond namens de eenmanszaak die hij toen net was begonnen. Die eerste klus was het snoeien van een es bij Amina in de Amsterdamse Bijlmermeer. Van Vugt-Schmitz fietste op zijn oude bakfiets met een kettingzaag en klimspullen helemaal van Amstelveen naar de Bijlmermeer om deze boom te snoeien. Nadat de klus geklaard was, ging met zijn bakfiets vol takken weer terug. Van Vught-Schmitz kijkt met plezier op die periode terug. Het bedrijf en zijn leven waren toen nog simpel, goedkoop en overzichtelijk. Als hij zo drie klusjes per week deed, had hij genoeg geld en ook voldoende tijd over voor andere dingen.


Klimtouw

Maar met het verstrijken van de jaren groeide het bedrijf. In 2005 kreeg Tarzan de beschikking over de eerste auto: een Ford-pick-up. Ook kwam er een extra paar handen bij in de vorm van de eerste stagiair, Jaap, die later de eerste werknemer werd. Vervolgens kwam Annemiek erbij, daarna Chris en zo groeide het bedrijf tot wat het nu is: zes Tarzans en vier auto's, stapels kettingzagen en honderden meters klimtouw.


Toekomst

Als bedrijf moet je ook vooruitkijken. Zo'n vijf jaar geleden staken de Tarzans de koppen bij elkaar om na te denken over de toekomst van het bedrijf. Iedereen was het er meteen over eens dat het bedrijf moest blijven bestaan. Chris de Jong, een van de werknemers, gaf aan dat hij al langere tijd als zelfstandig ondernemer aan de slag wilde, het liefst binnen Tarzan. Van Vugt-Schmitz sprak de wens uit om terug te keren naar het reilen en zeilen uit de beginperiode van het bedrijf, zodat hij meer tijd overhoudt om aan 'eigen klusjes' te werken.


'Een bv is lekker veilig voor je privékapitaal, maar vrij duur en administratief lastig'

Vof

Bij dit alles hoort de vraag: in welke bedrijfsvorm ga je dan verder: als bv, maatschap, Ltd of vof? Voor elke vorm valt wat te zeggen. Een bv is natuurlijk lekker veilig voor je privékapitaal, maar wel vrij duur en administratief wat lastig. Tarzan heeft als motto: als je er echt voor gaat, verschuil je je niet achter een bv maar ga je er vol in, ook met je privé-eigendom. Een vof was de vorm die het best bij hen past, dus gaat Tarzan voortaan verder als vof met de werkzaamheden rond 'de levende boom'.


Eigen klusjes

Naast de vof samen met De Jong begint Van Vugt-Schmitz nog een ander bedrijf, waarin hij zijn 'eigen klusjes' kan doen. Er zijn dus vanaf 1 januari 2020 twéé Tarzan-bedrijven: Tarzan Boomspecialisten vof en Tarzan Hout en Energie.
Bij de vof houden Van Vugt-Schmitz en De Jong zich allebei bezig met wat het bedrijf al jaren doet: het leveren, planten, snoeien en kappen van bomen en het adviseren over bomen, wortels, frezen enzovoort. Kort gezegd: alles wat te maken heeft met de levende boom.
En hoe zit het met de eenmanszaak Tarzan Hout en Energie? In deze eenmanszaak gaat Frans zich vooral bezighouden met het verwerken en vermarkten van het hout en de takken. Hij gaat bij klanten de klusjes doen die niets met 'de levende boom' te maken hebben, dus het overige werk, en Tarzan Hout en Energie gaat zelf opgewekte duurzame energie leveren.


Van Vugt-Schmitz is nog bij het bedrijf te vinden, maar begeeft zich sinds het nieuwe jaar wat meer achter de schermen

Contact

Dan rijst de vraag: wat gaan de klanten van Tarzan Boomspecialisten daarvan merken? Niet zoveel, denken de eigenaren. Voor het bomenwerk zullen ze misschien wat meer contact hebben met De Jong dan voorheen. Van Vugt-Schmitz is nog altijd bij het bedrijf te vinden, maar begeeft zich sinds het nieuwe jaar wel wat meer achter de schermen.


Tuin

Bij Tarzan Hout en Energie zal in de praktijk grotendeels hetzelfde gebeuren wat Van Vugt-Schmitz al deed bij Tarzan: het werk wat men 'erbij' deed. Tarzan Boomspecialisten kreeg vaak de vraag: kunnen jullie ook ander werk in de tuin doen, zoals het plaatsen van een schutting, het aanleggen van een stenen pad of terras of ondergrondse waterberging? Van Vugt-Schmitz vindt dergelijke klussen leuk om te doen, maar ze hebben niet veel te maken met het boomspecialisme. Voortaan kan dit soort klussen worden uitgevoerd door Tarzan Hout en Energie.


Afvalhout

Daarnaast worden alle takken en stammen die Tarzan Boomspecialisten voor zijn klanten afvoert, op een terrein achter de boerderij gestort. Van Vugt-Schmitz verwerkt dit afvalhout voor hergebruik. Enkele voorbeelden:
-boomstamkrukken en bijzettafeltjes van boomstammen,
-dunne plakken boomstam om bijvoorbeeld een wand mee te bekleden of als plateau om een (bruids)taart op te serveren,
-boomstamschijven van stammen met een dikte tot wel 2 meter, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor grote ronde tafels,
-lange planken van boomstammen om bijvoorbeeld werkbladen, tafels, banken of kastplanken mee te maken,
-brandhout: al het hout dat niet geschikt is voor schijven; alleen houtsoorten zoals essen, eiken en beuken,
-snippers van de dunne takken en het ongeschikte tak- en stammateriaal,
-en heel dunne takjes, naaldhout en overig groenafval: dit wordt opgeslagen en uiteindelijk gebruikt om de weilanden op te vullen.


Bijzondere opdrachten

Van Vugt-Schmitz wordt ook weleens voor bijzondere opdrachten gevraagd, bijvoorbeeld afgelopen jaar om 185 examenpakketten voor mbo-scholen te maken. De pakketten bestonden uit een aantal stammetjes van verschillende lengtes en vallend binnen een bepaalde dikteklasse, en daarnaast een aantal plankjes van boomstam. Het zagen van de stammen, het samenstellen van de pakketten en later het bezorgen daarvan bij de scholen was een flinke, maar leuke en bijzondere klus.


In de eenmanszaak gaat Frans zich vooral bezighouden met het verwerken en vermarkten van het hout en de takken

Onlangs kreeg Van Vugt-Schmitz de vraag om driehonderd schijven te zagen met een diameter tussen de 23 en 28 centimeter. Deze schijven moesten aan de voorzijde worden geschuurd en gelakt en aan de achterzijde worden gefreesd, zodat er een uurwerkje in zou passen. De opdrachtgever wilde deze boomschijfklokken cadeau doen aan al zijn franchisenemers.

Computergestuurd

Afgelopen jaar heeft Van Vugt-Schmitz flink geïnvesteerd in een grote houtgestookte centraleverwarmingsketel. Het principe is hetzelfde als bij een gasgestookte hr-ketel, behalve dat deze ketel houtsnippers verbrandt in plaats van gas. Deze uit Oostenrijk geïmporteerde ketel heeft een rendement tot wel 96 procent en is volledig computergestuurd. De houtsnippers worden automatisch de ketel in getransporteerd en daar verbrand. De energie die hierbij vrijkomt, verwarmt water in een goed geïsoleerd vat van 4000 liter tot ongeveer 70 ⁰C. Door middel van in de grond gegraven geïsoleerde buizen wordt dit water naar vier woningen/bedrijfsruimtes gepompt. Het warme water stroomt daar door de radiatoren voor verwarming en naar een boiler voor warm water. Zo is er geen aardgas meer nodig!


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER