Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Crisis

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 18 oktober 2019
82 sec


Ik ben ondernemer en heb daarom de - volgens mijn vrouw - onhebbelijke gewoonte om overal iets positiefs in te zien.


Als we de kranten en de overige media mogen geloven, is dat laatste inmiddels lastig aan het worden. We zijn in de geschiedenis van de mensheid nog nooit zo rijk geweest als heden ten dage, maar toch spettert het woord crisis van veel voorpagina's. We hebben een klimaatcrisis en sinds kort een stikstofcrisis. Aannemers in het groen spreken van een PFAS-crisis, zelfs de boeren komen in opstand, en als we dan toch bezig zijn: een wereldwijde economische crisis zou door die verwende puber in het Witte Huis ook niet ver meer verwijderd zijn.

De boeren met hun stikstofuitstoot de schuld geven is makkelijk, maar creëert tegenstellingen waar we bruggen zouden moeten bouwen

Van de meeste dingen heb ik niet zo veel verstand, maar ik zie gelukkig ook wat lichtpunten. We leven in een land waar de urgentie om te veranderen nog nooit zo hoog is geweest. We beseffen nu echt dat we anders moeten omgaan met de planeet aarde, de natuur en ook met groen in onze directe omgeving. Helaas concludeer ik ook dat we nog veel dingen in conflict willen oplossen. Een conflict waarbij je denkt in goed en slecht, zwart en wit, kan soms helpen om zaken te bespoedigen, maar in the end moeten we de impasse met betrekking tot het klimaat en klimaatverandering samen oplossen. Het lijkt dan makkelijk om de boeren met hun stikstofuitstoot overal de schuld van te geven, maar dat creëert tegenstellingen waar we bruggen zouden moeten bouwen. Moet de landbouw dan niet hervormd worden? Ik denk het wel, maar dat geldt ook voor de groene inrichting van onze steden en onze enorme focus op automobiliteit.

Beloon de steden die grote stappen zetten om de gevolgen van de klimaatverandering te bestrijden met extra budget en een aai over de bol

Ik denk dat we ons veel meer moeten richten op de positieve ontwikkelingen in steden en dorpen. Beloon die dorpen en steden die het nu al beter doen. Beloon de dertig procent van de steden die grote stappen zetten om de gevolgen van de klimaatverandering te bestrijden met extra budget en een aai over de bol. Dat budget komt niet van dit vakblad, die aai over de bol wel. Op onze Boom Innovatie Dag zullen wij de rapportcijfers van de G32-gemeentes bekendmaken. Dan kunt u met eigen ogen zien welke gemeente de grootste stappen zet.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER