Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bomen groeien niet tot in de hemel

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 20 augustus 2019
78 sec


Wat is dat toch met die duurzame bomen? Waarom is het zo lastig om bomen met een duurzaamheidskeurmerk zoals Groenkeur of SKAL verkocht te krijgen?

Ruim 165 overheidsorganen, van ministeries, provincies, gemeentes, waterschappen tot maatschappelijke instellingen, hebben het manifest maatschappelijk verantwoord inkopen ondertekend. Toch blijft de vraag achter bij het groeiende aanbod.


Waarom is het zo lastig om bomen met een duurzaamheidskeurmerk verkocht te krijgen?

Maatschappelijk verantwoord inkopen vraagt visie en vooruitdenken. Op dat laatste punt gaat het vaak fout. De visie is aanwezig en in het beleid ligt alles keurig vast, maar op het moment dat de boom geleverd moet worden, tellen voornamelijk de prijs, het uiterlijk en de soort en niet meer het inkoopbeleid. Dat is erg zuur voor de kwekers die jaren geïnvesteerd hebben in de voorbereiding en opkweek van duurzame bomen. Het is ook zuur voor uw eigen portemonnee. In de praktijk blijkt namelijk dat bomen die onder keurmerk zijn gekweekt ook weerbaarder zijn. Ze lossen plagen makkelijker zelf op en kunnen beter tegen een stootje, waardoor er minder inboet is te verwachten. Dat is zowel voor de opdrachtgever als de kweker een voordeel. Beiden hebben minder kosten. Dat budget is dan beschikbaar om andere plantvakken te verbeteren.

Bomen die onder keurmerk zijn gekweekt, blijken in de praktijk ook weerbaarder, waardoor er minder inboet is te verwachten

Om de vicieuze cirkel te doorbreken, is planning nodig, liefst een aantal jaren vooruitdenken. Wat gaat er gebeuren? Welke werkzaamheden komen op ons af en hoe past groen daar dan in? Met de nieuwe systematiek 'iampro' van CROW is een goede planning mogelijk. Aan het openmaken van straten voor herinrichting en rioleringswerkzaamheden gaat een jarenlange planning vooraf. Door vanaf het begin groen en bomen mee te nemen, kan er al vroegtijdig met een kweker geschakeld worden. Hij kan dan zorgen dat het juiste assortiment en de goede maten klaarstaan. Dan hoeft er niet op het laatste moment nog gezocht te worden naar een second best oplossing.

Bomen en planten hebben nu eenmaal tijd nodig om te groeien en tot volle wasdom te komen. Ze groeien niet zomaar tot in de hemel. Dat vraagt tijd en geduld. Durft u het aan als beheerder van de openbare ruimte om te kiezen voor maatschappelijk verantwoord inkopen?

Meer weten? Op het inkopersplatform zijn tools beschikbaar die uw taak ondersteunen. Een groeiend aantal ondernemers kiest voor een duurzame werkwijze. Op de website van Groenkeur en Planetproof vindt u de duurzame kwekers van bomen en planten die voldoen aan alle eisen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER