Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bomen over boomprojecten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 17 juni 2019
111 sec


De mooiste groenprojecten in de spotlights

De Projectenparade is een overzicht van de leukste, mooiste en meest bijzondere
boomprojecten. Uw project ook op deze pagina's in De Boomzorg? Stuur een e-mail naar Lieke van der Weijde (lieke@nwst.nl) en u krijgt alle juiste formulieren toegestuurd.



Liriodendron tulipifera

Boomkwekerij Joos heeft Liriodendron tulipifera in het assortiment in hoogstam en meerstammige vorm. Recent heeft de kwekerij een boom geleverd voor een particuliere tuin.


Liriodendron

Deze Bolvorm uit Polen, die boomkwekerij Marcel van Nijnatten naar eigen zeggen als eerste heeft verkregen, kan goed tegen droogte. Daarnaast is hij zeer geschikt voor lanen en opritten, mits op hoogte veredeld. De Liriodendron past goed in het sortiment gezonde bolvormen. De boomkwekerij zegt geen bloem te hebben waargenomen in de planten, volgens informatie uit Polen zou deze ook op latere leeftijd niet te zien zijn. Volgens boomkwekerij Marcel van Nijnatten gaat het om een 'goede, gezonde winterharde soort. Goud op Plantarium.'


Een boom voor een boom, Houtoogst A6

Op 15 oktober is de combinatie Van Gelder Krinkels gestart met het project Houtoogst A6. In opdracht van Rijkswaterstaat worden er 7.000 populieren langs de A6 verwijderd. De bomen zijn aan het einde van hun levensduur, waardoor ze steeds vatbaarder worden voor schimmels en parasieten. Het risico op omvallen of afbreken neemt toe naarmate de leeftijd van de bomen stijgt en de kans is aanwezig dat er een verkeersonveilige situatie ontstaat.


In aanloop naar de werkzaamheden is er op 8 oktober samen met Rijkswaterstaat een inloopavond georganiseerd in Lelystad. Daar konden omwonenden en geïnteresseerden langs komen met hun vragen en werd men desgewenst geïnformeerd over de achtergrond.

Goede kwaliteit
Het hout van de populieren is op de huidige leeftijd van 40 jaar nog van goede kwaliteit. Dat betekent dat het hout goed hergebruikt kan worden. Rijkswaterstaat verkoopt het hout voor duurzaam hergebruik. Het zal worden gebruikt voor bijvoorbeeld pallets, multiplex en meubels. Met de verworven fondsen, voortkomend uit de houtverkoop, worden nieuwe bomen en struikgewassen gekocht. Deze bomen van ongeveer drie jaar oud vervangen de 7.000 populieren en zorgen samen met de struikgewassen voor een hogere diversiteit, het zijn namelijk twee soorten bomen.


Vleermuizen
Niet alle bomen worden verwijderd. Aan de oostzijde van de snelweg blijft één rij populieren met onderbeplanting staan. Dit is in het belang van de fourageerroute van vleermuizen. Daarnaast blijft er een deel van de bomen staan rondom een horst van een buizerd. Dat is noodzakelijk om de horst functioneel te houden.


Risico op valbewegingen
Het verwijderen van de bomen wordt onder andere gedaan met behulp van een Harvester. Deze zaagt, verwijdert de takken en deelt de boom op in gelijke stukken in één beweging. Op deze manier kan er in korte tijd een hoge productie gemaakt worden. In twee werkvakken (O3 en W3) zijn de aanwezige populieren deels van te grote omvang voor verwerking met de Harvester. Daar worden de bomen door een veldploeg verwijderd en met behulp van een kraan gecontroleerd neergelegd. Op die manier wordt het risico op onverwachte valbewegingen richting de snelweg nagenoeg uitgesloten.


Media-aandacht
De werkzaamheden blijven niet onopgemerkt. Er is ruime aandacht voor het project in verschillende (sociale) media. Inmiddels is het project aan bod gekomen in het NOS journaal en het nieuws van omroep Flevoland. Bij omroep Flevoland is de Harvester in actie te zien.


Interesse
Wie geïnteresseerd is in achtergrondinformatie of in de voortgang van de werkzaamheden, kan terecht op de website vgkopA6.mett.nl of op www.rijkswaterstaat.nl/a6populieren.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER