Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Geldbomen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 25 juni 2019
95 sec


Er wordt in Nederland als een gek gebouwd. Dat weet ik als geen ander: ik ben zelf een huis aan het verbouwen en je moet tegenwoordig bijna zuiniger zijn op een goede relatie met je aannemer dan met je vrouw.


Die bouwwoede betekent ook kansen voor de groene sector. Veel bouwen betekent traditioneel veel werk voor groene aannemers, hoveniers en boomkwekers. Tel daarbij op dat we inmiddels aardig overtuigd zijn van het belang van groen voor zaken als klimaatverandering. Toch durf ik een kritische noot te plaatsen. Natuurlijk wordt er weer geld verdiend in de sector, maar zijn we al zo ver dat we structureel meer aandacht geven aan groen? Ik denk het niet. Ik sprak pas geleden een grote projectontwikkelaar. Het zijn dit soort partijen die bepalen hoe de nieuwe Nederlandse wijken eruit gaan zien. Deze ontwikkelaar stelde dat er in Nederland nog nooit een wijk is gebouwd waarin groen en bomen leading waren. Natuurlijk kennen we allemaal de opgeklopte makelaarsbrochures, met ronkende kopregels als: 'Buiten Gewoon Wonen In Het Groen', met daarop stoere bomen, die in de praktijk zwabberende lollystokjes blijken te zijn.

Er zou nog nooit een wijk gebouwd zijn waarin de aanplant van grote bomen is verzilverd in hogere huizenprijzen

Wat deze projectontwikkelaar bedoelt, is dat er nog nooit een wijk gebouwd zou zijn waarin de aanplant van echt grote bomen is verzilverd in hogere huizenprijzen. Deze ontwikkelaar vertelde het als volgt: 'Ik krijg dagelijks installateurs aan mijn bureau die melden dat wij duurdere installaties moeten kopen. Mijn antwoord is altijd simpel: "Als jij kunt bewijzen dat duurdere installaties leiden tot een substantieel hogere huizenprijs, ben ik morgen jouw klant." De groene sector wil dat ook. Ze willen eigenlijk dat er meer geld door hun sector stroomt.' i-Tree of TEEB, was daarop mijn antwoord. Hoewel onze projectontwikkelaar daar wel van gehoord had, was dat niet het antwoord waarop hij zat te wachten. Hij wilde echt het bewijs dat als er meer geld naar bomen gaat, hij ook substantieel meer geld voor zijn huizen kan vragen. Geld dat hij anders niet krijgt. Voor mij was dit een eyeopener. We denken dat we heel goed bezig zijn en in staat zijn om groen waarde te geven. Helaas is dit niet de perceptie van andere stakeholders.

Leuk om als vakbroeders onder elkaar te kletsen, maar de echte uitdaging is om projectontwikkelaars in ons kamp te krijgen

Neem bijvoorbeeld de laatste Boominfodag. Prachtig dat er zo'n uitgebreid programma wordt opgesteld; ik weet hoe ingewikkeld het is, maar het is toch vooral een feestje van vakbroeders onder elkaar. Dat kan een doelstelling zijn, maar het brengt weinig. Het is leuk om met vakbroeders onder elkaar te kletsen en ideeën uit te wisselen, maar de echte uitdaging is om de 'vijand' - deze projectontwikkelaar - in ons kamp te krijgen en hem te laten zien dat een boom ook een geldboom kan zijn.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER