Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gaat het om klimaatbomen of een goed klimaat voor bomen?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 18 juni 2019
114 sec


Vakblad Boomzorg organiseert met collega-vakblad Boom In Business een symposium over klimaatbomen. De vraag is dan: hoe leeft dit thema eigenlijk bij beheerders? En nog belangrijker: gaat het om klimaatbomen of een goed klimaat voor bomen? Hoofdredacteur Hein van Iersel interviewt Martijn Stip en Bas Colen van de gemeente Overbetuwe.


Eerst even wat open deuren. Ons klimaat verandert en boombeheer en groenbeleid veranderen mee. Bas Colen, verantwoordelijk voor het groenbeleid bij de gemeente Overbetuwe, en boombeheerder Martijn Stip leggen uit dat dit proces in een gemeentelijke organisatie net iets ingewikkelder is dan het omzetten van wat knoppen. Dit soort transities is in een gemeente altijd onderhevig aan een geformuleerd beleid. En in dit geval is vooral de nieuwe Omgevingswet van belang. In deze wet, die in 2021 van kracht wordt, is onder andere een aantal tools opgenomen om klimaatadaptie beter te integreren in het publieke domein. In de hoofdplaats Elst durven ze van zichzelf te zeggen dat ze op dit gebied ver vooruitlopen in vergelijking met gemeentes in de omgeving. Als een van de weinige zijn ze ook al bezig met het in kaart brengen van hittestress.

Natuurlijk is sortiment belangrijk, maar belangrijker is het inrichten van een goede plantplaats

Colen en Stip kijken een beetje teleurgesteld als ik uitleg dat het artikel niet gaat over het juridische kader waarin ambtenaren moeten opereren, maar over de praktijk en het toepassen van bomen. Beiden leggen uit dat er ook op dat gebied in Elst het nodige te vertellen is. Tussen de regels is duidelijk te merken dat het in Elst vooral om een goed klimaat voor bomen gaat. Natuurlijk is sortiment belangrijk en ook daar hebben Stip en Colen een visie op, maar belangrijker is het inrichten van een goede plantplaats, zowel ondergronds als bovengronds. Op dit gebied heeft de gemeente Overbetuwe wel het nodige te melden, bijvoorbeeld over de herinrichting van het Europaplein in Elst, op loopafstand van het gemeentehuis. Voor dit plein is Platanus x hispanica 'Tremonia' gebruikt. Deze Spaanse oftewel gewone plataan wordt op veel lijstjes van klimaatbomen genoemd en is bovengemiddeld goed op het gebied van droogteresistentie, maar kan ook enige tijd met zijn wortels in het water staan. Hoe dan ook, deze boom heeft het goed gedaan. Ik spreek Colen en Stip aan het begin van het groeiseizoen. Beide heren kunnen dus nog weinig zeggen over de groei die de platanen in 2019 gaan maken. Aan de voorwaarden is in ieder geval voldaan. Iedere plataan - maar dat geldt ook voor alle andere bomen die in Overbetuwe geplant worden - heeft minimaal 25 kuub goed substraat meegekregen.

Amberbomen

Een ander project waar Colen en Stip trots op zijn, is de aanplant van Liquidamber styraciflua 'Worplesdon' in de hoofdstraat van het dorp Elst. Colen en Stip nemen me mee daarnaartoe. De overgrote meerderheid van deze bomen is geleverd door Ebben en het zijn echt beauty's. Bas Colen: 'Het belangrijkste is dat je niet uit een boekje bestelt, maar de soorten echt kent en weet hoe ze zich gedragen onder de omstandigheden in jouw gemeente. Je moet een aantal referentieprojecten opbouwen.' Bij de gemeente Overbetuwe is de kennis van bomen goed geborgd. Dat laat Colen zien door me mee te nemen naar zijn 'eigen' arboretum, een park waarin meer dan honderd verschillende bomen zijn geplant.


Het belangrijkste is dat je niet uit een boekje bestelt, maar de soorten echt kent

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER