Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Shit-uitgave

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 10 mei 2019
60 sec


Deze uitgave van Boomzorg is grotendeels gewijd aan de onhebbelijkheid van bomen om overal hun vingers, of eigenlijk wortels in te steken. Met hun lust for life zijn boomwortels in staat om zo'n beetje alles te mollen.


Voor groenbeheerders en wegenbouwers, maar ook voor fietsers en wandelaars is dat weleens lastig, maar persoonlijk heb ik alleen maar bewondering voor de levenskracht van bomen. Het grootste geluk heeft een boom natuurlijk als hij op die ondergrondse zoektocht een riool tegenkomt. Een riool is feitelijk niets anders dan een rijk gedekte tafel met 24 uur per dag een toevloed van vers voedsel in de vorm van menselijke uitwerpselen en verder water, lucht en warmte. Logisch dat rioolbeheerders als de dood zijn voor het kleinste gaatje in hun rioolstelsel. Als een boom eenmaal een gaatje heeft gevonden, vindt in het binnenste van dat riool een ware explosie van wortelgroei plaats.

Ergens in deze uitgave van Boomzorg wordt geconcludeerd dat je dit kunt voorkomen door het inrichten van goede groeiplaatsen

Ergens in deze uitgave van Boomzorg wordt geconcludeerd dat je het bovenstaande kunt voorkomen door het inrichten van goede groeiplaatsen. Terecht, maar tegelijk ook weer makkelijk. Een riool zal altijd lekkerder en aantrekkelijker blijven dan de beste en mooist ingerichte groeiplaats. Bomen zijn natuurlijk vooral opportunisten, die net als mensen eerder kiezen voor een rijk gedekte tafel dan voor een schraal dieet. Daarbij geldt ook nog dat het in onze steden en dorpen feitelijk onmogelijk is om bomen en riolen honderd procent uit elkaars buurt te houden. Misschien kan dat met veel kunst- en vliegwerk in nieuw aan te leggen wijken, maar in oude dorps- en stadskernen, waar de behoefte aan bomen het grootst is, is dat echt een utopie.

Bomen zijn vooral opportunisten, die net als mensen eerder kiezen voor een rijk gedekte tafel dan voor een schraal dieet

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Peter van Leerdam
Wednesday 15 May 2019
Beste Hein,
Kort en luchtig, maar krachtig geschreven. State-of-the-Art-of-life, in jouw = mijn ogen. Jij hebt kijk op wat wij perfecte-imperfectie noemen. Bedankt dus. Ik hou van zich onderscheidende mensen met visie! Ook mooi helder vanuit alle belanghebbenden belicht. Invoelbaar vanuit zowel de boom, de beheerder, de bestuurder, weggebruiker en alle andere lezers die zich aangeraakt voelen. Inspirerend, jouw energie! Maar inhoudelijk, maak je geen zorgen. Wie problemen bedenkt, moet oplossingen zoeken. Jij ziet dit. Jij met je 7 miljard aardse paar ogen. Jij hebt geen problemen. Jij hebt feitelijk zelfs geen weet van de problemen van jouw ik, jouw illusoire ik-je. Kijk zelf maar, mocht jij nu even niet zien wie jij bent. Wie de ene/enige is in/aan/als wie de door jouw zo intiem/intens geliefde realiteit zich voortdurend-nu al-open-baart.
Hartelijke groet en een fijne dag, Peter (BVC-er en jou in mij-vorm. En net als jij Stil op Stap in jouw ruimtetijd-loze schepping, met een machtig mooie missie).

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER