Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Maatwerk voor bomen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn Sneep, zondag 1 januari 2017
67 sec


Wat hebben bomen in de hoogstedelijke omgeving nodig?

Bomen en de hoogstedelijke omgeving gaan niet altijd goed samen.
Wat een boom nodig heeft - een ruime strook volle grond, met voldoende doorwortelbaar volume waardoor hij wordt voorzien van vocht, voeding en voldoende tussenruimte ten opzichte van andere bomen - kan een dichtbebouwde stad hem vaak niet bieden.
Dat levert problemen op; in hun zoektocht naar vocht en voeding kunnen bomen opdruk van bestrating veroorzaken. Of ze worden zwak en vatbaar voor ziekten, simpelweg omdat de groeiplaats ongeschikt is: te weinig ruimte, te arm, te verdicht of een te natte of te droge standplaats. Uitwisseling van water en lucht tussen de buitenlucht en de bodem is bij dit soort groeiplaatsen vaak amper mogelijk vanwege de gesloten verharding. Ook het onderdrukken van onkruid door het dichtmaken van de voegen tussen de verharding helpt in dit geval niet.

Samengevat: de groeiplaats die een boom nodig heeft om gezond tot wasdom te komen, moet in een stedelijke omgeving geconstrueerd worden. Dit dossier geeft een uitgebreid overzicht van de groeimedia en groeiconstructies die daarvoor beschikbaar zijn. Het is nadrukkelijk geen wetenschappelijke publicatie, maar wil een globaal overzicht geven van de vele mogelijkheden op het gebied van groeiplaatsen in de stad.

Bij correcte toepassing van groeiplaatsconstructies kan de boom in
goede gezondheid veel ouder worden en bovendien geeft hij een mooier beeld tijdens zijn levensduur. Vaak worden de initiële hoge aanlegkosten ruimschoots goedgemaakt door de lagere onderhoudskosten. Daarnaast zou een goede constructie opdruk van bestrating voorkomen, die dan dus niet gerepareerd hoeft te worden. Doordat de bomen tijdens hun leven veel gezonder zijn, zou er ook bespaard kunnen worden op onderhoud.

Om een goede groeiplaats te realiseren, is het belangrijk om al vroeg in het ontwerpproces een boomtechnisch adviseur bij het ontwerp te betrekken. Vaak zijn er dan nog aanpassingen mogelijk die de juiste voorwaarden voor de boom kunnen scheppen. Als vroeg in het ontwerpproces bepaald wordt welke groeiplaatsoplossing nodig is, is ook een betere inschatting van het budget mogelijk en kan een groeiplaats worden ontworpen die afgestemd is op randvoorwaarden en budget.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER