Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Help provincie Gelderland natuurkunstwerk Het Witte Lint te behouden

woensdag 27 juni 2018

Kunstwerk Het Witte Lint wordt bedreigd door de perenprachtkever. Dit insect heeft al ruim 500 van de 1100 plus meidoorns aangetast. Om verdere besmetting te voorkomen moesten deze bomen gekapt worden. Olga van de Veer van de Provincie Gelderland roept de lezers op met alternatieve boomsoorten te komen om het kunstwerk in Zutphen weer compleet te maken.

De perenprachtkever is een klein koperkleurig insect van 9 mm groot waarvan de larven wit zijn. Deze larven vreten gangen onder de bast met een zigzagstructuur. De meidoorns die niet zijn aangetast, zijn bestreken met knoflookextract. De kever kan hierdoor geen eitjes meer afzetten. Wanneer een boom eenmaal is aangetast, is bestrijding niet meer mogelijk.

Verloren
Het Witte Lint staat langs de N348 naar Zutphen. De schuin opgekweekte pruimbladige meidoorns Crataegus persimilis 'Splendens' hangen boven witte granieten palen en staan op lage, met gras begroeide dijkjes. Medio juni 2017 werden de geplante bomen opgeleverd. Het werk dreigt nu verloren te gaan, tot groot verdriet van Olga van de Veer van de provincie Gelderland. Zij roept iedereen op om met ideeën te komen voor het vervangen van de aangetaste bomen.

Stuurlui
Ook voor dit project geldt dat de beste stuurlui aan wal staan. In de vakwereld regent de afgelopen maanden met kritische opmerkingen over dit project. Het belangrijkste kritiekpunt is dat het vragen om problemen is om meer dan 1000 genetisch exact dezelfde bomen in één project te gebruiken. De vraag is echter of dat veel verschil had gemaakt. Als voor dit project bijvoorbeeld verschillende soorten meidoorn waren toegepast had de perenprachtkever even hard toegeslagen.

Dat neemt niet weg dat bij grote hoeveelheden bomen het altijd het beste is om genetisch divers aan te planten. Als kunstenaars of landschapsarchitecten aangeven welk beeld hij of zij voor ogen heeft, kunnen boomkwekers en -specialisten aangeven welke boomsoorten daaraan voldoen.

Makkelijk doelwit
De meidoorns in Zutphen waren waarschijnlijk een makkelijk doelwit voor de perenprachtkever. Het insect heeft het gemunt op kwetsbare, jonge bomen die nog niet volledig 'gesetteld' zijn. Vergelijkbaar is de eikenspintkever die vooral zijn slag kan slaan bij eiken in de een of twee jaren na de aanplant.

Boombeheerder Van de Veer zoekt alternatieve boomsoorten die binnen het kunstwerk passen, en die minder vatbaar zijn voor ziektes en insecten. Dus weet jij welke boomsoort perfect in het plaatje van Het Witte Lint past? Laat het ons weten, wij zorgen dat jouw idee bij Van de Veer terecht komt.


door Linde Kruese


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES