Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomverzorging Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

'Nederland importeert nog volop illegaal gekapt hout'

dinsdag 9 december 2014

Bijna de helft (46 procent) van het bewerkte hout dat Nederland binnenkomt, is vaak niet legaal gekapt. Toch valt het niet onder het Europese importverbod.

Een verbod op de invoer van illegaal gekapt hout, dat vorig jaar werd ingesteld, wordt op grote schaal overtreden.

Dat blijkt uit onderzoek van stichting Probos in Wageningen, een kennisinstituut dat zich bezighoudt met duurzame ontwikkeling van bossen in Nederland en daarbuiten.

Nederland is in Europa de op drie na grootste importeur van secundaire oftewel bewerkte houtproducten, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Het gaat om hout dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld speelgoedtreinen, bankstellen en gitaren.

Bedrijven moeten kunnen aantonen dat het hout dat ze verwerken, op legale wijze is gekapt maar veel van deze producten vallen buiten het Europese verbod.

Volgens Probos komt veel illegaal hout via een omweg de Europese Unie binnen. Het gaat eerst naar China, waar er producten van worden gemaakt die vervolgens 'legaal' Europa worden ingevoerd.

De verwerking gebeurt steeds vaker in het land waar het hout vandaan komt: in lagelonenlanden in Zuid-Amerika en Zuidoost-Aziƫ is de productie veel goedkoper.

De Wereldbank denkt dat er jaarlijks zo'n 10 tot 15 miljard euro omgaat in de illegale houthandel, meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF). Dat komt onder meer omdat in veel landen van herkomst helemaal geen wetgeving bestaat op illegaal hout.

Bron: ANPREACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES