Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

BLOG Chris de Winter: seminar Bomen aan Zee in IJmuiden

dinsdag 4 oktober 2016

Op donderdag 22 september werd in het Raadhuis in IJmuiden een seminar over 'Bomen aan zee' georganiseerd. Thema van deze dag was 'van ambitie naar werkelijkheid'. Chris de Winter was aanwezig bij de seminar en deelt in deze column zijn ervaringen met Boomzorg.

Het ontvangst in IJmuiden voelde als een warm bad. Een kopje koffie, een gevulde koek en ongeveer zestig boomliefhebbers in een prettige ruimte van Dudok. Gelukkiger kun je mij niet maken. Hoe gaat het met jou? Hoe staan je beuken erbij? Waarom heb je die boompalen weggehaald? Voor mij allemaal vertrouwde geluiden.

Sim Visser speelde met verve de rol van dagvoorzitter: soepel, scherp, en schroomde niet om af en toe te prikkelen. Uiteraard deed een wethouder of de vervangende wethouder Vennink van wethouder Bal de aftrap.

De door mij zeer gerespecteerde Berdie Olthof (Feddes/Olthof Landschapsarchitecten) was de eerste spreker. Helaas kwam haar presentatie voor mij niet helemaal uit de verf. Wel werden mooie projecten getoond en vertelde ze over de manier waarop en hoe zij haar stakeholders raadpleegt.

Na de presentatie werd Berdie gelijk gefileerd. In een pijnlijke vraag legde Bart Stoffer gelijk op zijn Noord-Hollands het dilemma beheer/ontwerp neer als een soort VS/Rusland. Ik had het een beetje met Berdie te doen, want het beheergehalte van de zaal voelde dominant. Na wat over en weer gepraat concludeerde Sim het onderwerp en introduceerde hij Erwin van Herwijnen (TGS Tree Ground Solutions).

Erwin liet met goed gekozen foto's zien hoe je bomen met technische hulpmiddelen (kratjes) goed in verharding kan planten. Het kost wat, maar je hebt dan wel een boom die groeit en, indien goed toegepast, zonder wortelopdruk. Daarnaast liet Erwin ook zien dat je kratjes kunt gebruiken voor wateropvang, en dat de bomen door middel van een speciale folie, een soort lontjes, dit opgevangen water kunnen gebruiken.

Na Erwin gaf een Velsense stedenbouwkundige een korte en duidelijke uitleg over de opbouw van IJmuiden na de tweede wereldoorlog. IJmuiden was door de Duitsers door schootsveld en geallieerde bombardementen zwaar verwoest. Dudok, Maaskant en Van Tijen hebben samen een wederopbouwplan gemaakt voor IJmuiden. De 1,5 kilometer lange Lange Nieuwstraat kenmerkte het plan. De Lange Nieuwstraat wordt op dit moment gerevitaliseerd. Heel dapper heeft de Velsense raad afscheid genomen van het oude profiel en de oude iepen.

Na een lunch van luxebroodjes en sinaasappelsap kwam Gerrit-Jan van Prooijen aan de beurt met zijn bevindingen over de Bomenaanzee.nl/monitor. Deze monitor telt 13 projecten. Op zijn Gerrit-Jans vertelde Van Prooijen bevlogen over zijn bevindingen. Wat mij bij blijft is dat hij vooral genoten heeft van de bovenzeese projecten: Texel en Schiermonnikoog. Voor Gerrit-Jan en zijn vrouw hoop ik dat CuraƧao volgend jaar ook meedoet. Trouwens, dan wil ik mij ook wel opofferen. De conclusie is dat er best wel soorten aan zee willen groeien als zij maar in de luwte staan van gebouwen of soortgenoten. De eerste boom van de rij is soms wel verwaaid, maar de volgende exemplaren profiteren ervan. Je hebt nu eenmaal profeten en martelaren, nietwaar?

Om half drie konden we eindelijk de benen strekken voor een wandelexcursie onder leiding van Geert Crielaard langs de renovatie van de nieuwe Lange Nieuwstraat. Mijn bek viel open. Velsen heeft kosten nog moeite gespaard om van de oude straat een moderne bruisende ruimte te maken. Het in fases gerealiseerde plan bevat natuurstenen plantenbakken, gebakken straatstenen, boomroosters, houten lichtmasten met moderne led-armaturen, boomgranulaat van BSI, fietsstraten, enz. enz., en oh ja ook nog bomen: voor het allee effect, zeer dicht langs de weg geplante Ulmus 'Plantijn'. Op eigen wortel? Dat wist Geert niet, dat was toevertrouwd aan de engineers van HB Adviesbureau.

Tijdens de excursie heb ik me heel onopvallend aangesloten bij de boomdeskundigen. Zij oordeelden dat ondanks dat er heel veel aandacht was besteed aan de aanleg van de nieuwe straat er toch nog kleine verbeterpunten zijn - iets meer dit, iets minder dat. Toch is iedereen het erover eens dat er voor de iepen een mooie tijd in het verschiet ligt.

De borrel werd georganiseerd op een andere locatie. Rap raakte ik de groep kwijt. Zwaar uitgedroogd met een klein beetje 'ik-mis-nog-watgevoel' ben ik toen maar naar huis gegaan.

Chris Winter is werkzaam als groenbeheerder bij de gemeente Castricum.


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES