Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Hoe krijg je zoveel mogelijk onkruid uit je maaidraad?

woensdag 24 juni 2015

Het gaat niet om groot geld, de kosten die gemoeid zijn met het vervangen van maaidraad. Maar als ergens geldt dat ook de kleine beetjes helpen, is het wel hier.


Er zijn tal van manieren om meer productie en dus onkruid en gras uit je maaidraad te krijgen. De eerste tip betreft de opslag van het maaidraad. Leg een spoel met maaidraad nooit in de volle zon. Door de uv-straling wordt de draad broos en zal deze sneller slijten, en afbreken op het moment dat jij aan het maaien bent. Kwalitatief maaidraad is redelijk sterk wanneer ermee rond stenen, paaltjes of andere obstakels gemaaid wordt. Maar is de draad eenmaal aangetast door uv-straling, dan zal hij snel breken. Veel professionele gebruikers weten dat polyamide enigszins vochthoudend is, en dat de benodigde eigenschappen het best tot hun recht komen wanneer maaidraad vochtig bewaard wordt. Vóór het gebruik de spoelen draad drie dagen lang in een emmer met water bewaren zou de sterkte van de maaidraad positief beïnvloeden.

Wikkelen
Iedere professionele gebruiker weet dat het goed en zorgvuldig wikkelen van de maaidraad op de kop van essentieel belang is. Als dit goed wordt gedaan, kan de maaidraad makkelijk afrollen en krijg je er het meeste effect uit. Wordt de maaidraad te los of te strak gewikkeld, dan is de kans groter dat deze niet goed afrolt. Sommige fabrikanten vinden het om deze reden belangrijk dat de draden per kant opgedraaid worden. Professionele gebruikers zijn gewend om beide draden in één keer op te draaien, maar dit verhoogt natuurlijk de kans dat de maaidraden uiteindelijk niet goed afrollen tijdens het gebruik.

Vol gas
Het is niet altijd verstandig om met vol gas te maaien. Een trimmerkop op volle snelheid genereert nogal wat warmte. Onder bepaalde omstandigheden zou de lijn zelfs in de trimmerkop aan elkaar kunnen smelten, en het kost nogal wat tijd om dat te repareren. Maait men in nat of vochtig gras of bij koel weer, dan zal dat echter wel meevallen. Dit probleem vermindert ook als de maaidraad een aantal dagen in water ondergedompeld wordt.

Snijzone
Men heeft meer maaicapaciteit als er zo ver mogelijk van het centrum van de maaikop af gemaaid wordt. Door de centrifugaalkracht is de maaidraad krachtiger aan het einde van de lijn. Pak niet te veel gras of onkruid in één keer mee, dan zal de maaikop niet verstrikt raken in het onkruid.

Kleur
Maaidraad is in een breed scala aan kleuren beschikbaar, allemaal met hun eigen karakteristieken en sterkte. Iedereen moet daarbij zijn eigen afwegingen maken. Sommige gebruikers kiezen voor donker gekleurde maaidraad, omdat stukjes daarvan minder opvallen in het gras. Ook gebruiken veel mensen biologisch afbreekbare draad. Oregon levert deze draad onder de merknaam Biotrim. Door speciale toevoegingen wordt het afbraakproces in gang gezet zodra de maaidraad op de grond wordt achtergelaten. Onder invloed van zonlicht, vocht en de temperatuur breekt deze draad geheel af in natuurlijke elementen. Afhankelijk van de omstandigheden wordt de draad binnen vijf tot tien jaar geheel in de bodem opgenomen.

Dit blog is mede gebaseerd op de Amerikaanse website www.greenindustrypros.com en de ervaringen van Stierman de Leeuw.door Hein van Iersel


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES