Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Jan van Veenendaal gestopt als expert groen gemeente Hilversum

zaterdag 31 januari 2015

Na maar liefst 37 jaar bij de gemeente Hilversum gewerkt te hebben, gaat Jan van Veenendaal met pensioen.

Op 29 januari werd bij zijn afscheid de erespeld uitgereikt door burgemeester Pieter Broertjes. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die zich op buitengewone wijze voor Hilversum hebben ingezet. Van Veenendaal is de vijfde die deze eer te beurt valt.

Sortiments
Van Veenendaal was manager, adviseur en specialist begraafplaatsen, bomen, sportvelden en onderhoud groenvoorzieningen. Iedereen in de sector kent Van Veenendaal als een echte liefhebber op het vakgebied van groen en bomen. Vooral bijzondere soorten hadden zijn belangstelling. Hij was en is een echte sortimentskenner. Jan heeft in zijn werkzame leven menige kwekerij bezocht. Zijn enthousiasme is mede te danken aan Jan P. Mauritz, voormalig afdelingshoofd groen van de gemeente Hilversum die hem meenam op kwekerijbezoek om de fijne kneepjes van het vak te leren. Samen hebben zij veel bomen uitgetekend als deze voldeden aan de kwaliteitseisen die Hilversum stelde. Van Veenendaal en Mauritz hebben zij in Hilversum op de begraafplaatsen een sortiment neer gezet waar de echte liefhebber alleen maar van kan dromen!

Arboretum
De vier begraafplaatsen Bosdrift, Zuiderhof, Barbara en vooral Noorderbegraafplaats die de beheerder onze zijn hoede had, hebben door de inspanningen van Van Veenendaal meer en meer het karakter gekregen van een arboretum. Van Veenendaal praat met heel veel enthousiasme over onder andere de samenwerking met de Nak-B. Hierdoor zijn door de jaren heen heel veel bijzondere soorten aangeplant. Op de Hilversumse begraafplaatsen zijn op deze manier bijzondere variëteiten te bewonderen van Ginko, Magnolia, plataan, Quercus, Celtis, Nissa sylvatica, Ulmus, Fraxinus, Toona sinensis, Liquidambar en nog een dozijn andere boomsoorten. Een echte favoriete boom heeft Van Veenenendaal niet. Na wat aandringen wil hij hoogstens Paulownia tomentosa noemen.
Over zijn rol als begraafplaatsbeheerder is Van Veenendaal kort en duidelijk: ´Je kunt het verlies van de nabestaanden niet wegnemen, maar je kunt wel zorgen dat een begraafplaats als een mooie en goed verzorgde groene plek is ingericht. Van Veenendaal is er ook voorstander van om begraafplaatsen daarnaast ook te beschouwen als een park. In een wat ouder interview in het LOB blad zegt Van Veenendaal hierover: 'Wij hebben ervoor gekozen om de begraafplaatsen te zien als stadsparken. Het zijn de groene longen in een verstedelijk gebied. Daar mag een hond niet worden uitgelaten, maar hij mag wel aangelijnd mee.'


Kwaliteitsbewustzijn
Over de staat van het vak anno 2015 is Van Veenendaal minder enthousiast. Vroeger was het gebruikelijk om bomen zelf uit te merken op de kwekerij. Je kon dan zelf de kwaliteit van een boom beoordelen op de kwekerij. 'Heeft de boom een doorlopende spil?, doorgaande rechte top?, gesteltakken op juiste hoogte? Niet te dikke takken? Is de boom voldoende keren verplant?' Dat kwaliteitsbewustzijn is volgens Van Veenendaal helemaal verdwenen door de huidige manier van aanbesteden. 'Je vraagt nu telefonisch via inkoopbureau om 200 eiken en je ziet wel wat je krijgt.' Ook kwekers zijn niet blij met deze ontwikkeling. Hierdoor verdwijnt de kennis van bijzondere bomen en heesters en kiest de klant vaak voor de veel gebruikte gangbare soorten. Vaak hebben kwekers nog een hoekje op een akker met speciale soorten wat het vak zo bijzonder maakt. Die krijg je telefonisch niet te zien!
Jan blijft actief op het gebied van kennis overdragen door rondleidingen te begeleiden en mensen enthousiast te maken voor dit bijzondere mooie vak.

door Hein van Iersel


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES