Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Bomenbeleidsplan voor 70.000 bomen in Ede

donderdag 31 oktober 2013

Het bomenbeleidsplan van de gemeente Ede biedt een visie op het beheer van bomen op de lange termijn en schetst de mogelijkheden om de gemeente groen en rijk aan bomen te houden. De gemeente Ede werkt met dit plan aan een toekomstbestendig bomenbestand van goede kwaliteit tegen betaalbare prijs.

De gemeente Ede telt in totaal rond de zes miljoen bomen. Voor de 110.000 inwoners betekent dat landelijk wonen in een groene omgeving tussen de robuuste en toegankelijke natuur van de 'De Hoge Veluwe', de eindeloze bossen, heidevelden, zandverstuivingen en in mooi, open landschap. Het bomenbeleidsplan beschrijft de visie en de keuzemogelijkheden voor het beheer van de bomen in de openbare ruimte in de bebouwde kom. Wethouder Breunis van de Weerd staat achter het plan. 'Met onze bomen willen we zorgvuldig omgaan door uitgekiend beheer voor nu, maar zeker ook voor komende generaties. Wij zorgen voor een goede groene leefomgeving met mooie bomen voor alle inwoners. Wij onderhouden en beheren de openbare ruimte op een efficiƫnte manier, die de kwaliteit hoog houdt.'

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw is Ede flink uitgebreid. De uitbreidingswijken zijn massaal ingericht met bomen en groenvoorzieningen. Een groot aantal van de bomen die destijds aangeplant zijn, zijn inmiddels volgroeid en aan het einde van hun levenscyclus. Veel van deze bomen zijn destijds in de bestrating geplaatst en veroorzaken nu schade aan het wegdek, trottoir en riolering. Aan het onderhoud hiervan en aan het onderhoud van deze bomen zijn behoorlijke kosten verbonden voor de gemeente. Daarom is nu actie geboden.

De gemeente Ede werkt aan een toekomstbestendig bomenbestand van goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Bomen op geschikte locaties, kansen creƫren voor vitale en volgroeide bomen, maar ook voor bomen die tegen een betaalbare prijs onderhouden kunnen worden. Dat houdt soms een aanpassing van de openbare ruimte in ten gunste van de bomen, en in andere gevallen dat de bomen plaats moeten maken. Op geschikte plekken waar bomen oud kunnen worden, plant de gemeente nieuwe bomen aan.

Klik hier voor het ontwerp Bomenbeleidsplan 'Toekomst voor bomen, bomen voor de toekomst'.

bron: gemeente Ede


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM