Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Doetinchemse bomen krijgen 120.000 liter water per week

woensdag 4 juli 2018

In Doetinchem krijgen 800 jonge bomen op dit moment wekelijks 120.000 liter water, omdat ze anders bezwijken door de droogte, meldt de Gelderlander.

Buha, dat het onderhoud van de openbare ruimte in Doetinchem verzorgt, watert momenteel 800 bomen bij. Ze krijgen 150 liter water per week, dat afkomstig is uit de Oude IJssel en uit grondwaterputten. Dat zijn momenteel de enige bronnen die gebruikt mogen worden.

Dode boompjes
Volgens woordvoerder Charlotte Vink van Buha komt ook daar een keer een eind aan. Ze stelt dat als het heel lang droog blijft, de kans bestaat dat het bijwateren stopt en mensen moeten accepteren dat de boompjes doodgaan.

Klimaatstress
Vink stelt dat Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek gezamenlijk meedoen aan een klimaatstresstest. Daarbij wordt gekeken waar de problemen liggen als het extreem hard regent of bijzonder lang droog blijft. In het verlengde daarvan wil het bedrijf met de bevolking in gesprek over de vraag hoever we willen gaan in het bestrijden van de gevolgen van de klimaatverandering. Ze werpt de vraag op of we moeten accepteren dat de kelder één keer in de tien jaar onderloopt, of dat we dat per se willen voorkomen. Ook over het prijskaartje van dit soort maatregelen moeten we nadenken, aldus Vink.

Klimaatproof
Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren gesteld dat ze klimaatproof willen worden. Daarbij hoort beter omgaan met lange perioden van droogte, afgewisseld met extreme neerslag. Gemeenten beschikken echter nog niet over waterreservoirs waar water na een hoosbui langere tijd bewaard kan worden, om in een droge tijd te gebruiken. Volgens Vink zijn er geen tijdelijke waterbuffers om water gecontroleerd af te voeren na een zware regenbui, zodat er geen wateroverlast ontstaat. Datzelfde geldt voor plekken om water langere tijd te bewaren.

Neerslagtekort
Inmiddels is het neerslagtekort, het verschil tussen de regen die valt en het water wat verdampt, opgelopen 161 millimeter. Dat is het dubbele van wat normaal is voor de tijd van het jaar.

Bron: de Gelderlander

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM