Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Linde vs. robinia: welke boom verkoelt de stad het beste?

maandag 21 mei 2018

Bomen koelen hun omgeving af en stedelijke hitte-eilanden profiteren daarvan. Uit onderzoek blijkt nu dat de mate van koeling sterk afhangt van de boomsoort en de omstandigheden in de omgeving. Wetenschappers van de Technische Universiteit van München vergeleken de wijzen waarop de linde en de robinia de stad verkoelen.

Gras verkoelt
Uit het onderzoek bleek dat het onder de robinia koeler is, vooral op warme zomerdagen. Voor de landschapsarchitectuur en stedenbouw betekent dit dat boomsoorten zoals de robinia, die weinig water verbruiken, een hoger koeleffect hebben wanneer ze in graslanden worden geplant. De grond rondom de boom blijft vochtig, het gras zorgt door de warmte voor verdamping van het water en zo vermindert de temperatuur aan de grond.

Verdampen
De lindeboom verkoelt de omgeving op een andere manier. De koelkracht wordt gevoed door verschillende processen, zoals de dichte boomtoppen die zorgen voor veel schaduw. De bladoppervlakken en de straling van de zon weerspiegelen en zorgen voor transpiratie. De lindeboom gebruikt een groot percentage van de onderschepte straling om water uit de huidmondjes van de bladeren te verdampen. De damp zorgt weer voor verkoeling.

Voor- en nadelen
De verschillende manieren waarop de robinia en de linde voor verkoeling zorgen, hebben voor- en nadelen. Doordat de boomtoppen van de robinia minder dicht zijn en het bladoppervlak kleiner, zorgt de boom voor minder transpiratie dan de linde, waardoor minder verkoeling optreedt. Aan de andere kant heeft de lindeboom, vooral bij hoge temperaturen, erg veel water nodig.

Klimaatboom
Om de hitte in de stad zoveel mogelijk tegen te gaan, moeten we gazons meer irrigeren om hetzelfde koeleffect te bereiken. Een andere optie is om de boomsoorten die we planten in onze steden aan te passen aan het steeds warmer wordende klimaat. Benieuwd hoe we dit moeten aanpakken? Kom naar het internationale symposium 'Climate Trees', dat op 20 juni plaatsvindt in Dodewaard.

Bron: Technische Universiteit München


door Linde Kruese

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
W. kreutzer | 8 mei 2018 | 16:15
Goed om te horen dat we in de steden meer aan groen moeten den om het leefbaar te houden, graag zou ik toch ter aanvulling tussen de keuze voor Tilia of Robinia willen meegeven dat zeker in de herfst in winkelgebieden de Robinia niet te prefereren valt met de vele kleine blaadjes, daarintegen kan de Linde druipen. Ik vindt dit prachtige ontwikkelingen, maar wie maakt de plannen?
Stedenbouwkundige bureaus, helaas kan het daar niet strak,stijf en grijs genoeg voor zijn, dit heet dan design, of het leefbaar en aantrekkelijk voor de gebruikers is heeft men zich niet in verdiept, naam en faam gaan boven alles.
Dus als er ergens scholing en voorlichting nodig is dan is dat op dat “ hoge” niveau.
En ja, het wordt warmer, dus qua bomenkeuze zijn er meer mogelijkheden, in Valkenburg aan de Geul hebben we al een stap in die richting gemaakt met Magnolia grandiflora, maar nog steeds te grij naar mijn mening.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM