Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Apeldoorn verkozen tot bomenstad van Europa

dinsdag 24 april 2018

Het bezoek van de vakjury; rechts wethouder Mark Sandmann (fotograaf: Rob Voss)
Apeldoorn mag zich een jaar lang 'European City of the Trees' noemen. Dat werd vorige week bekendgemaakt door een internationale vakjury van de organisatie EAC (European Arboricultural Council).

Naast de groene uitstraling van de stad waren ook de innovatieve ondergrondse boomconstructies reden om Apeldoorn als winnaar aan te wijzen. Op 8 juni wordt de prijs officieel overhandigd door Peter Brocka, burgemeester van Trnavia in Slowakije en winnaar van vorig jaar. Naast Apeldoorn waren ook Breda en Dordrecht in de race voor de titel.

Innovatieve boombunkers
De vakjury roemt onder andere de wijze waarop Apeldoorn omgaat met bomen in een stedelijke omgeving. Door innovatieve oplossingen wordt het groen in de stad gewaarborgd. Al in de jaren negentig experimenteerde de gemeente Apeldoorn met ondergrondse boomconstructies. Apeldoorn telt inmiddels ruim 350 van deze boombunkers.

Terechte eer

Wethouder Mark Sandmann is ongelooflijk blij en trots met de uitverkiezing. 'Buiten het feit dat het altijd bijzonder is om zo'n titel te verkrijgen, vind ik het een prachtige kroon op het werk van onze bomenbunkerbedenker Anton Dekker. Een terechte eer voor zijn innovatieve ideeën en een mooie afronding van zijn carrière.'

Bijzondere combinatie

De vakjury bestaat uit acht leden van de Europese koepelorganisatie van boomspecialisten. Zij werden vergezeld door een afvaardiging van de branchevereniging VHG. Samen bezochten zij onder andere het Stationsplein in Apeldoorn. Landelijk staat het plein bekend als bijzondere combinatie van groen, kunst en innovatie.

Apeldoorn is niet de eerste Nederlandse stad die deze titel wint. Amsterdam sleepte de prijs namelijk in 2012 in de wacht.

door Nino Stuivenberg

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM