Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

‘Eerste eikenprocessierupsen begin april uit ei'

maandag 12 maart 2018

Begin april kruipen de eerste eikenprocessierupsen uit hun ei. Die voorspelling doen Kenniscentrum Eikenprocessierups, Biocontrole Onderzoek en Advies en WUR op de site Nature Today.

De partijen baseren hun verwachting op onderzoek naar diverse eipakketjes die werden verzameld door Henry Kuppen (Terra Nostra), Roel Timmerman (Timmerman Groenvoorziening) en Ad van Bruggen (Biocontrole). Daaruit blijkt dat de rupsen in goede conditie verkeren.

Hoge temperaturen
Wanneer de rupsen ui hun ei kruipen is afhankelijk van de weersomstandigheden. Omdat de komende periode bovengemiddelde temperaturen verwacht worden, is de voorspelling dat in het midden van het land in de eerste week van april al rupsen verschijnen. Enkele dagen daarna volgen rupsen in het zuiden. Of de afgelopen vorstperiode invloed heeft gehad op de datum, weten de partijen nog niet te zeggen.

Kleur van de rups
De onderzochte rupsen hebben verschillende kleuren. Dit is een indicatie voor het moment waarop ze uit hun ei zullen kruipen. Als eerste zijn de rupsen aan de beurt die lichtoranje zijn. De rupsen die nu transparant geel zijn, komen een paar weken later uit hun ei. Verwacht wordt dat eind april de meerderheid uit hun ei komt.

Steeds meer spreiding
Dat de rupsen niet in één keer, maar gespreid uit hun ei komen, komt door de lange vluchtperiode van de vlinders vorig jaar. Volgens de partijen is er steeds meer sprake van spreiding, waardoor ook steeds later nestvorming plaatsvindt.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM