Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Essentaksterfte bereikt ook de Biesbosch

woensdag 7 februari 2018

De essentaksterfte heeft inmiddels ook Nationaal Park De Biesbosch bereikt. De komende week worden daar bijna alle essen omgezaagd, meldt RTV Rijnmond.

De agressieve schimmelziekte heeft volgens Staatsbosbeheer al meer dan tachtig procent van de essen in Nederland besmet. Voor het hele land geldt de opdracht van Staatsbosbeheer om aangetaste bomen neer te halen. Dit geldt dus ook voor de bomen in de Biesbosch.

Veiligheidsoogpunt

Boswachter Jacques van der Neut zegt dat de bomen door de ziekte makkelijk kunnen omwaaien. Het is voornamelijk uit het oogpunt van veiligheid, dat de bomen worden omgezaagd.

Twee tot drie weken
Het kappen van de bomen duurt volgens de boswachter twee of drie weken. De boswachter laat weten dat iedereen die vanuit Dordrecht naar de Biesbosch wandelt of fietst, kan meemaken dat er bomen tegen de vlakte gaan.

Haardhout

Op de plek van de neergehaalde bomen worden andere exemplaren aangeplant. Het hout van de omgezaagde essen wordt niet weggegooid, maar als haardhout aangeboden. Er is volgens Van der Neut genoeg belangstelling voor van mensen uit de regio.

De bomen van verschillende gemeenten in Nederland zijn ten prooi gevallen aan de essentaksterfte, die uiteindelijk leidt tot het afsterven van de boom.


door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM