Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

‘Nagenoeg alle essen in Sint Michielsgestel tegen de vlakte’

woensdag 7 februari 2018

Sint Michielsgestel zal in de komende jaren afscheid moeten nemen van bijna alle essen in de gemeente door de essentaksterfte. Binnenkort start de gemeente in het dorp Berlicum al met het rooien van 25 zieke exemplaren.

De exemplaren die niet of weinig zijn aangetast laat de gemeente zo lang mogelijk staan, omdat het misschien een es kan zijn die resistent is tegen essentaksterfte en voor nieuwe soorten van belang kan zijn.

Gevolgen steeds duidelijker zichtbaar
De gemeente meldt op haar website dat binnen de gemeente helaas steeds duidelijker de gevolgen van essentaksterfte te zien zijn. Langs verschillende straten in de gemeente kleuren de essen al vroeg in het najaar geel. Ook vormen extreem grote hoeveelheden zaden in een es een aanwijzing voor een aantasting door essentaksterfte. Omdat essentaksterfte al enige jaren in Nederland huishoudt, zegt de gemeente tijdig middelen en tijd hebben kunnen reserveren voor aanpak van de zieke bomen.

Afstervende takken
Essentaksterfte is een schimmelziekte die zorgt voor het afsterven van eerst kleinere en later steeds zwaardere takken. De ziekte leidt uiteindelijk tot het afsterven van de boom. Er is nog geen bestrijding van de ziekte gevonden. Alle soorten essen zijn in meerdere of mindere mate vatbaar voor deze ziekte.

20 procent aangetast
Binnen de gemeente Sint Michielsgestel staan op dit moment nog ongeveer 1600 essen. Bij de laatst uitgevoerde boomcontroles was ruim 20 procent van de essen binnen de gemeente licht tot zwaar aangetast door essentaksterfte.

Resistente soorten
De gemeente meldt verder te verwachten dat op grond van ervaringen in de Verenigde Staten en Engeland binnen 10 jaar 98% van alle essen dood is. 'Enkele exemplaren zullen door hun specifieke genetische eigenschappen overleven en zo een basis vormen om nieuwe, resistente soorten te kweken. Vergelijkbare ervaringen zijn in de vorige eeuw met iepen en iepziekte opgedaan,' aldus de gemeente.

Bron: gemeente Sint Michielsgestel

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM