Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Politierechter: gemeente schuldig aan bomenkap zonder vergunning

dinsdag 6 februari 2018

De politierechter heeft vandaag geoordeeld dat de gemeente Tynaarlo schuldig is aan het kappen van bomen zonder vergunning. De gemeente kreeg een boete van 2000 euro opgelegd.

In opdracht van de gemeente voerde een aannemer onderhoudswerkzaamheden uit in een bosperceel bij voetbalvereniging Actief in Eelde. Het Openbaar Ministerie meent dat daarbij ook bomen werden gekapt zonder dat daarvoor een vergunning bestond. Volgens vertegenwoordigers van de gemeente was een vergunning niet nodig, omdat het enkel ging om uitdunning van bos binnen de bebouwde kom.

Kaalslag in plaats van uitdunning
Volgens de officier van justitie had een controleur geconstateerd dat er sprake was van kaalslag in plaats van uitdunning. Aan de rand van het perceel zouden er bomen zijn gekapt over een strook van 20 bij 40 meter, waaronder enkele bomen die 60 tot 70 jaar oud waren. Ook zou er meer dan zestig procent van het groen zijn verwijderd over een lengte van een half voetbalveld.

Gemeente moet zich aan eigen beleid houden

De officier van justitie liet weten dat de gemeente met alle goede bedoelingen onderhoud had laten plegen, maar zich - net als elke gewone burger - aan het eigen beleid moet houden. Er had dan ook een vergunning moeten worden aangevraagd, zodat belanghebbenden bezwaar hadden kunnen maken. Hij eiste een boete van 2000 euro.

Onbedoelde schade
De vertegenwoordigers van de gemeente hielden eraan vast dat een vergunning niet nodig was. Zij stelden dat het echt om uitdunning ging die nodig was om nieuwe bomen en aanplant de kans te geven om te groeien. Ook zou de bosbouwmachine, die over het bosperceel moest rijden, onbedoeld schade hebben aangericht. Hoewel de gemeente erkende dat de uitvoerder wat te enthousiast te werk was gegaan, zou het daarbij gaan om iets dat de gemeente en de aannemer samen moesten oplossen. De werkzaamheden, die tussen januari en eind maart 2015 plaatsvonden, zou door nieuwe aanplant al deels hersteld zijn.

Geen boze opzet
Volgens de politierechter zat de gemeente fout. Daarbij maakte hij de kanttekening dat de gemeente haar best had gedaan de schade te herstellen. Ook was er geen boze opzet om schade te veroorzaken in de natuur en zou het om een relatief kleine oppervlakte gaan. Hij pleitte ervoor de zaak niet groter te maken dan ze was, maar benadrukte dat ook de gemeente een vergunning moest aanvragen bij het kappen van bomen. Belanghebbenden zouden anders geen kans hebben om bezwaar te maken.

Bron: Dagblad van het noorden

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM