Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Waterschap blundert met onnodige kap duizend knotwilgen

donderdag 25 januari 2018

Duizend knotwilgen langs de rivier Bernisse in Zuid-Holland zijn de afgelopen twee maanden gekapt. Bewoners en bezoekers van het natuurgebied hebben meerdere keren tevergeefs protest aangetekend tegen de kap. Nu erkent het waterschap Hollandse Delta dat de massale bomenkap te rigoureus is uitgevoerd.

Natuurbeleving verdwenen

Het waterschap laat weten het hele voorval te betreuren. Samen met de gemeente, inwoners en andere partijen willen ze kijken hoe zo snel mogelijk de natuurbeleving kan terugkeren. Bewoner Ko Rodenburg liet al aan RTV Rijnmond weten dat het waterschap dit niet zomaar kan oplossen, 'herstel duurt minimaal twintig jaar, het gaat hier immers om veertig jaar oude knotwilgen.'

De kap
De kap is uitgevoerd omdat vallende bladeren in sloten de leefomgeving zou aantasten. Daarnaast zouden de vele wilgen het zonlicht blokkeren voor de rietkragen. Het waterschap koestert gezonde rietkragen omdat riet goed is voor de waterkwaliteit. Na de kap zijn de wilgen ingesmeerd met Round-Up zodat de wortels extra snel doodgaan.

Opschot of knotwilg?
Wat de zaak compliceert is de naam die er wordt gegeven aan de bomen. Het waterschap noemt de knotwilgen opschot: dat zijn één- of tweejarige boompjes die uit de wortels omhoogschieten of uit zaad ontkiemen. Opschot mag vergunningloos worden weggehaald. 'Maar knotwilgen die al veertig jaar staan vallen niet meer onder opschot', zegt Ies Klok, namens natuurorganisaties zit hij in het parlement van het waterschap Hollandse Delta. De Klok oordeelt dan ook hard: 'een grove fout, een blunder van het waterschap.'

Bron: NOS.nl/RTV Rijnmond


door Willemijn van Iersel

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Hans | 26 januari 2018 | 17:50
Indien er interesse in is, er is ervaring met het laten wortelen van 50 jarige stammen van wilg, hiermee Zou in 3-4 jaar tijd het beeld hersteld kunnen zijn. Bewijs hiervan staat bij mij in de tuin.;))
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM