Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Onverwachte ophef over grootschalige wilgenkap

maandag 15 januari 2018

Waterschap Hollandse Delta verwachtte niet dat er zo'n ophef zou ontstaan over het kappen van ruim duizend knotwilgen in het Bernissegebied bij Zuidland. Dit heeft heemraad Lies Struik toegegeven tijdens een waterschapsvergadering.

De omwonenden van het recreatiegebied waren vooraf niet ingelicht over het kappen. Het waterschap zag de bomen langs rivier de Bernisse als spontaan gegroeide wilgen in plaats van bomen die daar bewust waren neergezet. Het weghalen van zogeheten opschot, omdat de bomen in het water kunnen vallen, hoeft vooraf nooit te worden gemeld.

Bescherming van oevers
Zowel commissielied Ies Klok als Geervlieter Ko Rodenburg verzekerden dat de in december gekapte wilgen er 40 jaar geleden wel degelijk met een doel zijn neergezet; namelijk het beschermen van oevers.

Boetekleed
De heemraad trok het boetekleed aan voor de ontstane commotie over de kap. Deze was niet alleen ontstaan bij de bezoekers van het natuurgebied, maar ook bij de gemeente Nissewaard. Deze gemeente was niet op de hoogte gesteld.

Overleg
Lies Struik stelde nooit aan de natuurbeleving van mensen hebben te willen tornen en beloofde met een plan te komen om het gebied te verfraaien. Hierover vindt overleg plaats tussen de gemeente Nissewaard, Staatsbosbeheer en een groepje bewoners. Ook zullen een landschapsarchitect of een andere deskundige als begeleider worden ingeschakeld om iets aanvaardbaars voor de wilgen terug te plaatsen.

Bron: ad.nl

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM