Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Essen en iepen centraal bij beheerdersbijeenkomst Groningen

maandag 20 november 2017

Jelle Hiemstra, onderzoeker bomen en stedelijk groen van Wageningen University, gaf woensdag 8 november voorlichting over essentaksterfte (ETS) aan ruim dertig groenbeheerders van de Stichting Groninger Bomenwacht.

Onderwerp was de stand van zaken in de ontwikkeling van ETS. Speciale aandacht was er voor de keuze om zieke bomen wel of niet te verwijderen. Niet iedere boom bezwijkt aan ETS, een klein deel van de bomen is resistent. Voor behoud van de es is het van belang om juist die resistente bomen in stand te houden.

Juiste keuzes
Hiemstra stond in zijn verhaal ook stil bij alternatieven voor stervende essen. Vanwege grondsoort, zouttolerantie en windbestendigheid komt de soortkeuze in kustgebieden erg nauw. Aanplant van vervangende boomsoorten is hier dus een kwestie van maatwerk. Voorlichting en uitwisseling van ervaringen hierover helpt beheerders bij het maken van de juiste keuzes.

Toekomst voor de iep
Naast de es werd aandacht besteed aan de iep. In Groningen en Friesland zijn de laatste jaren ruim zevenduizend nieuwe, resistente iepen geplant. Dat deze gezamenlijke aanpak werkt, blijkt wel uit de cijfers: de uitval door de iepziekte is teruggebracht van elf procent in 2000 tot minder dan één procent in de laatste vijf jaren. Dit percentage is ongeveer gelijk aan uitval bij andere boomziekten.

Dat maakt de tijd rijp voor het opnieuw aanplanten van deze boomsoort. Ronnie Nijboer van boomkwekerij Noordplant uit Glimmen stond in zijn presentatie 'Toekomst voor de Iep' uitgebreid stil bij de gebruiksmogelijkheden van deze boomsoort. Vooral in kustgebieden lijkt die een goed alternatief te zijn voor de es.

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM